2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Szarvasbőgés-túrák a Pilisben

hídlap — 2014.09.18. 07:25

A visegrádi és a pilisszentkereszti erdészet szombaton délutántól túrákat szervez, ahol a résztvevők magaslesről hallgathatják a gímszarvasok bőgését, valamint erdészeti és vadászati ismereteket sajátíthatnak el - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel.


Lomniczi Gergely hozzátette, a valkói erdészet, megfelelő létszám esetén, naponta 17 és 20 óra között tart vezetést a szarvasbőgés iránt érdeklődőknek, a Budakeszi Vadasparkban pedig szeptember minden péntekjén éjszakai túrák indulnak.
    Mindegyik helyszínre érdemes távcsövet magukkal vinni a természetbarátoknak, a túrákon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, amelynek részletei a www.parkerdo.hu oldalon olvashatók.
    A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái szeptember-októberben bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek.
    Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban ivarérett nőstényt terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki a háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak.
    Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a csapatbika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra. Ha ez eredménytelen, néha megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik és a párzási időszak végéig folytatja a tehenek, ünők keresését.
    Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget és többnyire nappal pihen, leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcsidőszakában a nap bármelyik szakában megszólalhatnak.