2020. június 4., csütörtök, Bulcsú napja van.
Email:  Jelszó: 

Sajtóközlemények

Zsarolás, fenyegetés vagy együttműködés?

hídlap — 2014.09.23. 06:40

Amikor először hallottuk, hogy a Fidesz nevében ajánlásokat, illetve később támogatói aláírásokat gyűjtők azt terjesztik, "ha a kormánypárt jelöltje nyer, akkor Orbán megkegyelmez Esztergomnak, ellenkező esetben az összes forrást elvonják a várostól", arra gondoltunk, biztosan csak túlbuzgó, magukról megfeledkezett aktivisták követhették el ezt a hibát.

 

Aztán a szeretgom.hu-n egyszer csak megjelent egy interjú György Róberttel, a Fidesz esztergomi elnökével, benne a következő gondolattal:

"Esztergom nem engedheti meg magának még egyszer azt a luxust, hogy ellenzékben legyen. Egy kormánypárti politikus megválasztása nagy könnyebbséget jelentene a kitűzött célok elérésére. Ezidáig Esztergom szinte mindig ellenzékben volt, ezért nem tudta kiaknázni sosem mindazokat a lehetőségeket, amelyek csak karnyújtásnyira voltak tőle. A város jól felfogott érdeke az, hogy olyan szakember, mégpedig kormánypárti szakember vezesse, aki képes a legjobb feltételeket megteremteni a kormányzattal való közös munkához Esztergom fejlődése érdekében."

 

Nem kételkedünk abban, hogy György úr a legjobb szándékkal mondta azt, amit elmondott. Ugyanakkor, sajnos pontosan ez teszi elgondolkodtatóvá és ijesztővé az elhangzottakat. Innentől kezdve nyilvánvaló, hogy az aktivisták csupán a hivatalos álláspontot ismételték, aminek a félelmetes logikája végtelenül egyszerű: aki nem hódol be, azt tönkretesszük. A Fidesz eddigi megnyilvánulásai világosan megmutatták, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere valójában nem együttműködést, hanem a feltétlen engedelmesség megkövetelését takarja. Az LMP ezt a fajta zsarolást, és megfélemlítést elfogadhatatlannak tartja.

Egy valódi, demokratikus államban ugyanis a kormányzat és a városvezetés viszonya nem a politikai beállítottságtól függ, hanem mindkét választott testület az állampolgárok érdekében dolgozik és egymással -pártállástól függetlenül- szorosan együttműködik. Az esztergomi Fidesz megnyilvánulásai nem hagynak kétséget afelől, hogy itt valójában a hatalommal való visszaélés esete áll fenn. Úgy tűnik, a Fidesznek -miután az elmúlt évek alatt eljátszotta hitelét az esztergomiak között és miután nem tud értelmes, az esztergomiak érdekeit képviselő programot felmutatni- már csak a zsarolás, és a fenyegetőzés maradt.

Az LMP esztergomi szervezete mélyen elítéli ezt a hozzáállást és a maga részéről továbbra is az esztergomiak -és nem a "magasabb politikai elit"- érdekeit kívánja képviselni, az itt élőkkel együttműködve.

 

 

                  Esztergom, 2014. 09. 22.                                                 Lehet Más a Politika