2020. szeptember 23., szerda, Tekla napja van.
Email:  Jelszó: 

Életmód

Legyen a szíved a szenvedélyed !

hídlap — 2014.09.23. 10:12

A Szív Világszövetség 2000-ben, a sydney-i olimpián hirdette meg először a Szív Világnapját. Szeptember utolsó vasárnapja minden évben a Szív Világnapja. Riasztó adat: a magyarok 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg, a gyógykezelések fele is az ő ellátásukra irányul. Ezért is fontos, hogy a szívünk legyen a szenedélyünk.

 

Magyarországon az egyik legnagyobb rizikófaktor a magas vérnyomás, amely mintegy 2.5 millió embert érint. Mintegy egy millióan cukorbetegek, ugyanakkor a lakosság fele túlsúlyos.

Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életet élnek.

 Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért, amely megfelelő odafigyeléssel megelőzhető.

Külön figyelmet kell szentelni a legkisebbekre, hiszen az elmúlt 10 évben a túlsúlyos gyermekek száma két és félszeresére emelkedett a fejlett országokban, és megnégyszereződött a fejlődő országokban.

Az a kisgyerek, aki nem eszik egészségesen és nem mozog rendszeresen, 80 százalékban nagyobb eséllyel hízik el felnőtt korában, amely a melegágya a szív-és érrendszeri megbetegedéseknek.

A szakemberek szerint lehetőleg mindenki igyekezzen követni a mediterrán diéta előírásait, naponta legalább 30-40 dkg gyümölcs vagy zöldség fogyasztása, valamint a sószegény étrend követése kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint nagyon fontos részt venni a szűrővizsgálatokon, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, még időben tudjanak változtatni az életmódjukon.

forrás: Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet