2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.
Email:  Jelszó: 

Sajtóközlemények

Tétényi alkalmatlan városunk vezetésére — Megbukott. Városüzemeltetésből is elégtelen

hídlap — 2014.10.06. 07:09

Tétényi Éva neve által fémjelzett korszak előtt megfelelő szakmai ismeretekkel és megfelelő kapacitással rendelkező városi cég intézte a zöldfelületek karbantartását. Igen, el kell ismerni, ez jelentős pénzekbe került, azonban a tevékenységük minden szempontból kielégítő eredményt hozott. A zöldterületek gondozottak voltak, a város rendezett képet mutatott, és nem utolsó sorban a hatályos törvényeknek megfelelően működött a rendszer. 

Tétényi Éva harcot hirdetett a városi cégek ellen. Ez pont olyan mintha valaki a saját kezére csapna rá. A város évekig gazosan állt. A megoldást Tétényi újszerű módszerben: az önkéntességben látta. Fellelkesült emberek fogtak neki füvet nyírni, hogy a város életben maradjon és ne a végtelen gaz lepjen be minden mulasztást. Az önkéntes munka nemes cselekedet, azonban erre építeni egy város működését felelőtlen dolog, sőt ki merem mondani: visszaélés az emberek jóindulatával és segítőkészségével. Rövid idő alatt be is bizonyosodott: a városüzemeltetést, azon belül a közterület, és zöldfelület-gondozást ilyen módon nem tudja a polgármester megoldani. Az itt élők egy felhatalmazott vezetőtől professzionális munkát várnak, nem próbálkozásokat.

Az önkénteseket egy idő után közfoglalkoztatottak váltották fel. A kormányzat által finanszírozott közmunkaprogramot jó ritmusérzékkel saját választási kampányában kezdte hasznosítani Tétényi Éva. A fűvágás folytatódott, azonban a gondok nem értek véget. Nem kell nagy tudomány hozzá, hogy egy teret vagy parkot nem elég lekaszálni, a keletkezett zöldhulladékot onnan el kell szállítani és a törvényeknek megfelelően deponálni vagy hasznosítani. A számos jogsértés és szabálytalanság mellett, melyet Tétényi és munkatársai elkövettek (munkaügyi, munkavédelmi, hatósági engedélyek hiánya) a munkafolyamatok egyes fázisai sem voltak rendben.

A nyár folyamán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség panaszbejelentés alapján helyszíni szemlét tartott, az önkormányzat által zöldhulladék elhelyezésére kijelölt területen. A védett belterületi ingatlanon (amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park és az Országos Ökológiai Hálózat része) a szemle időpontjában – kimondani is szörnyű – 500 köbméter biológiailag lebomló hulladékot valamint 20 köbméter deponált kő és földkeveréket találtak az ellenőrök. Ez az az eset, mikor egy vállalkozót egy életre tönkretesz a hatóság a szankciókkal. A Felügyelőség kimondta, hogy a hulladékkezelés hatósági engedélyek nélkül történt és az Önkormányzatnak megtiltotta a további ilyen tevékenységet. A nagy mennyiségű felhalmozott hulladékot 15 napon belül kellett engedéllyel rendelkező hulladékgazdálkodónak átadni.

Vajon mibe kerülhetett ez a több mint ötszáz köbméter hulladék ártalmatlanítása? Vajon tényleg az olcsó megoldás volt az olcsóbb, nem is beszélve a védett terület ilyesfajta veszélyeztetéséről! Egyáltalán megtörtént-e az ártalmatlanítás?

Feltenném a kérdést: hol van ilyenkor a sokat hangoztatott szakmaiság? A jelek szerint sehol. Félő, hogy a város többi megoldatlan ügye is csak ilyen, álmegoldásokkal lett elintézve, amelyek módjáról az illetékesek mélyen hallgatnak. 

Hogyan várjunk el bármiféle fejlődést egy olyan városvezetőtől, mint Tétényi Éva, aki négy év alatt egy komposztálót sem volt képes előteremteni a városnak? Hogyan várjunk el fejlődést egy olyan polgármestertől, aki csak annyira volt képes, hogy palánkokkal eltakarja a semmittevése bizonyítékait és „pad” no meg „murva”-programokat hirdessen?

György Róbert
a Fidesz Esztergomi Szervezetének elnöke