2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Gazdaság

Völner: 2015 a banki elszámoltatás költségvetése

hídlap — 2014.12.22. 13:25

A banki elszámoltatásoknak köszönhetően a 2015 évben mintegy 1100 milliárd forint jár vissza a családoknak és a törlesztő részletek pedig akár 25-30 százalékkal csökkenhetnek - ismertette Dr. Völner Pál hétfőn tatabányai sajtótájékoztatóján.

A Fidesz megyei elnöke a 2015-ös költségvetésről elmondta, a fair bankokról és a forintosításról szóló törvény alapján szintén több marad a családoknál, így a háztartások fogyasztása 2,6 százalékkal növekedhet.

            Dr. Völner Pál hozzátette, jövőre a kormány kiemelt célkitűzési közé tartozik a családok támogatása és a gyermekvállalás elősegítése. A családi adókedvezmény eredményeként 240 milliárd forint maradt a családok költségvetésében. 2016-tól kezdve négy év alatt fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelik a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét.

            Júliustól új otthonteremtési programok indulnak, melyek újdonsága, hogy már egygyermekesek is igényelhetik a támogatást, nemcsak új lakás vásárlására, hanem használt ingatlan megszerzésére és lakásbővítésre is.

            A kormány folytatja a Nők 40 programot, mely lehetővé teszi, hogy a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba mehessenek, eddig 135 ezren éltek a lehetőséggel. Az időskor ellátások reálértékét megőrzik, a nyugdíjak az infláció mértékével, 1,8 százalékkal emelkednek.

            A 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklussal a magyar vállalkozások lehetőségei megsokszorozódnak, összesen több mint 34 milliárd eurónyi támogatás érkezik az országba. A beruházási támogatások legalább 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, új munkahelyek létrehozására fordítják.

            A kormány folytatja az egészségügy fejlesztését, az ágazat jövőre több forráshoz jut. Kiemelt cél a háziorvosi rendszer megerősítése, a fiatal orvosok itthon tartása, az egészségmegőrzés, és az előzetes szűrési rendszer megerősítése.

            Az elmúlt kormányzati ciklus egyik nagy átalakítása volt az önkormányzati rendszer finanszírozása. A helyi önkormányzatok 2015-ben várhatóan több mint 2500 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, ehhez a központi költségvetés közel 650 milliárd forintot biztosít.

            Ez lesz az első olyan év, amikor az önkormányzatok úgy láthatnak munkához, hogy a terhek helyett a lehetőségekre koncentrálhatnak. A kormányzati adósságrendezésnek köszönhetően összesen több mint 2000 település 1300 milliárd forintos tehertől szabadult meg - ismertette Dr. Völner Pál.