2020. szeptember 21., hétfő, Máté, Mirella napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Helyreállt a közvilágítás Esztergomban

hídlap — 2014.12.30. 21:12

Alig másfél hét alatt nagyrészt helyreállították az évek óta foghíjas közvilágítást Esztergomban: több mint ezer hiányzó lámpatestet pótoltak a szakemberek.

A szerződésben vállalt január közepi határidőnél jóval korábban, december 30-ra befejeződött az esztergomi közvilágítás pótlása és jelentős részének helyreállítása. A Romanek Etelka polgármester vezette, októberben megválasztott új képviselőtestület nem egész másfél hónap alatt talált megoldást a várost évek óta sújtó probléma megoldására.

Mint ismert, az előző városvezetés ideje alatt a szolgáltatóval kialakult vitás helyzet a városlakókat sújtotta, az elmérgesedett vita eredményeképpen kiszerelték a lámpatesteket, és a város sötétbe borult. Az alapszolgáltatásnak számító közvilágítás leállása az egyik legsúlyosabb csapás volt a városra, hosszú időn keresztül számos városrészben vaksötét uralkodott. Az esztergomi polgárok folyamatos sürgetése ellenére sem született sokáig megoldás: az előző képviselőtestület 2013 szeptemberében teljes felhatalmazást adott az akkori polgármesternek a balesetveszélyes helyzet megoldására, ennek ellenére egy év alatt csak a hiányzó lámpatestek mintegy harmadát pótolták egy év alatt. A beszerelt, darabonként mintegy 30-50 ezer forintba kerülő lámpatestek ráadásul a korábbinál kevesebb fényt szolgáltattak.

A közvilágítás helyzetének haladéktalan rendezése az idei őszi helyhatósági választásokon is kampánytéma volt: a lakosság bizalmát elnyerő Romanek Etelka, valamint a vele együtt a Fidesz-KDNP színeiben indult képviselőjelöltek elsődleges feladatként jelölték meg a szolgáltatás visszaállítását. Romanek Etelka polgármester korábban, a város polgáraival közösen tartott közmeghallgatáson kijelentette, hogy bízik benne, hogy még idén sikerült megoldást találni a tarthatatlan helyzetre.

A hiányzó lámpatestek maradéktalan pótlásáról szóló szerződést végül december 19-én kötötte meg a város, miután a három beérkező ajánlat közül a lámpatestek pótlását a legrövidebb határidőn belül, és ezzel együtt a legalacsonyabb áron vállaló vállalkozóval született megállapodás. A szerződés értelmében a vállalkozó 2015. január közepéig vállalta, hogy valamennyi lámpatestet pótolja, összesen 14 millió forint beruházási összeg keretében (a további beérkezett ajánlatok ennél nagyságrendileg többe kerültek volna, s magát a beruházást több hónapos határidővel vállalták volna).

A vállalkozó december 20-án kezdte meg a világítástestek beszerelését, és ezzel párhuzamosan a gyengébb fényt adó LED-es lámpatestek hagyományos, de a szabványoknak megfelelő minőségű és mennyiségű fényt biztosító égők cseréjét. A nagy forgalmú főútvonalak helyett a LED-es lámpatestek mostantól a kisebb forgalmú mellékutcákban biztosítják a közvilágítást.

A munkálatokat folyamatosan ellenőrizte egy, a beruházótól független, az önkormányzat által felkért műszaki ellenőr. A szerződésben vállalt január közepe helyett 2014. végére sikerült pótolni a hiányzó több mint ezer darab lámpatestet, amelyek – a korábbi gyakorlattól eltérően - Esztergom Város tulajdonát képezik.

A jelenlegi beruházásnak köszönhetően mindenütt pótolták a hiányzó lámpatesteket, de több olyan szakasz is található Esztergomban, ahol ennek ellenére sem maradéktalan a közvilágítás. A jellemzően kisebb területeket sújtó szakaszhibák javítása szintén folyamatban van a várossal szerződében álló szolgáltató által, jövőre pedig egy új közbeszerzést ír ki a város a közvilágítás folyamatos karbantartására és biztosítására.

Esztergom Város Önkormányzata