2020. szeptember 21., hétfő, Máté, Mirella napja van.
Email:  Jelszó: 

Gazdaság

Nem változik a helyijárat ára

hídlap — 2015.01.14. 09:47

Változatlan árakon utazhatunk 2015-ben, járatszám esetleges bővítésére leghamarabb a költségvetés elfogadását követően, ez év márciusától kerülhetne sor. Jelenleg az 1-es a 11-es és a 43-as járatokon közlekedhetünk.

Átvállalta Esztergom önkormányzata a Volán idei évre tervezett tarifa-emelését, így továbbra is változatlan árakon vásárolhatók meg a helyi buszközlekedés igénybevételére jogosító menetjegyek és bérletek.

Nem változnak idén a helyijáratok tarifái: a képviselőtestület döntése értelmében az önkormányzat átvállalja a szolgáltatás díjának idei, inflációt követő emelését. A szolgáltatást nyújtó, időközben a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. néven létrejött cégcsoportba beolvadt Vértes Volán Zrt. az infláció mértékével, 2,5 százalékkal emelte idén a bérlet- és jegyárakat. Az önkormányzat november 27-i ülésén 14 támogató szavazattal úgy döntött, hogy nem hárítja át a lakosságra a díjemelést, hanem átvállalja az összesen 498.110 forint plusz költséget.

Ennek megfelelően a helyi autóbuszközlekedés tarifái 2015-ben változatlanok:

Menetjegy                                   210 Ft
Egyvonalas bérlet (havi)             3900 Ft
Egyvonalas bérlet (félhavi)         2200 Ft
Összvonalas bérlet (havi)           4900 Ft
Összvonalas bérlet (félhavi)       2750 Ft
Nyugdíjas bérlet (havi)               2500 Ft
Tanuló bérlet  (havi)                   1800 Ft

A Vértes Volán Zrt.-vel (illetve a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel) 2015.12.21-ig van érvényes szerződése Esztergomnak, amely tartalmazza a helyi járatok útvonalát (jelenleg az 1-es, 11-es és 43-as járat) és az önkormányzati támogatás elszámolásának módját. Az elmúlt évben a támogatás mértéke összesen 16 millió forint volt.

A járatok száma, útvonala módosítható a szolgáltatóval történő egyeztetést követően, ehhez azonban biztosítani kell a szükséges anyagi forrásokat a költségvetésben. A régi menetrendhez hasonló járatok visszaállítása az elmúlt évi támogatás összegének többszörösébe (három-négyszeresébe) kerülne, a járatszám esetleges bővítésére leghamarabb a költségvetés elfogadását követően, ez év márciusától kerülhetne sor.

 

Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal