2020. január 19., vasárnap, Sára, Marió napja van.
Email:  Jelszó: 

Sport

Újabb korosztályt vettek górcső alá a szakmai napon

hídlap — 2015.01.28. 20:09

Az MLSZ Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága a Bozsik Programban tevékenykedő edzőknek tartott szakmai napot megyeszékhelyünkön.

A fókuszban most az U10-es, U11-es korosztállyal foglalkozó trénerek továbbképzése volt. – Minden szezont megelőzően tartunk egy ilyen előadást, ezúttal a 10-11 esztendős fiatalok életkori sajátosságaik figyelembe vételével igyekeztünk segíteni a sportvezetőknek, hogyan is legyenek még hatékonyabbak a foglalkozások a jövőben. Minden alkalommal egyébként más-más korcsoportot veszünk górcső alá – szögezte le az MLSZ megyei szakmai igazgatója, Baranya István. – Arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy milyen pszichológiai és pedagógiai módszerekkel legyenek produktívabbak a kicsik nevelésénél.
Elméleti illetve gyakorlati oktatást, és egy edzésbemutatót is magában foglalt a délután, amit a Földi Imre Sportcsarnokban rendeztünk a Tatabánya Alapítványi Sportkör utánpótláskorú tagjaival. Beszéltünk a játékfelépítésről, a labdakihozatalról, a játékszervezésről és a végjátékról is. Az eddigi tapasztalataim alapján a jelen lévő szakemberek igényt tartanak arra, hogy úgymond „felfrissítsék” tudásukat. Itthoni szakmai anyagok és idegen nyelvű tanulmányok – amit persze le is fordítunk – bemutatásával, elküldésével támogatjuk a munkájukat, ugyanis valóban kevés a szakirodalom ebben a témában. Az MLSZ azt ígérte, néhány hónapon belül megjelentetnek életkoronkénti szakmai kiadványokat, és elvileg pont ezekre a kérdésekre is – amikről ma beszélünk – próbálnak válaszokat adni a könyvekben – részletezte.

– Ezen kívül én is készülök egy kiadással, ami a labdarúgás pszichológiájáról szól, egészen az utánpótlás szintjéről felnőtt korig. A következő idénytől egyébként megváltozik a Bozsik program szerkezete. Az eddigi alközpontok szakmai műhelyekké alakulnak át. Arra törekszünk, hogy minél jobb képességű és tájékozottabb vezetők irányítsák a futballista palánták előrehaladását majd itt. Megkíséreljük megtartani mind a négy centrumot – Dorog, Tatabánya, Oroszlány, Komárom –, de több kritériumnak is meg kell felelniük. Többek között személyi továbbá tárgyi feltételekre, és infrastrukturális szempontokra gondolok. Ezeknek a fennmaradása egyébként nem függ attól, hogy milyen osztályban szerepel a felnőtt csapatuk – emelte ki Baranya István.

Khéner László megyei igazgató beszédében hangsúlyozta, az MLSZ számos szegmensét átszervezte, átláthatóbbá tette az elmúlt időszakban, örömteli, hogy rengeteg műfüves pálya is épült, de az utánpótlás-nevelésben van még mit változatni. – Ami lényeges módosítás lesz a közeljövőben, hogy sokkal koncentráltabban adjuk a támogatást. Ott lesz magasabb hozzájárulás, ahol  minőségi munka zajlik, pontosabban tanulni vágyó és motivált edzőkre van szükségünk. Bízom benne, hogy megyénk a kvalitások terén is jól áll, és ambiciózus emberek dolgoznak ezen a területen – zárta gondolatait Khéner László.