2020. január 23., csütörtök, Zelma, Rajmund napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Zarándoklat Esztergomtól Máriagyüdig

hídlap — 2015.04.10. 12:48

Verőfényes, igazi tavaszi időben indultak el Esztergomból a Magyar Zarándokút Egyesület tagjai Máriagyüdig tartó útjukra április 10-én, pénteken. 

A Székely János püspök áldásával útra kelőket – köztük Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, Varga Miklós rockénekes, Nemcsák Károly színész – Romanek Etelka polgármester Esztergom közigazgatási határáig, Pilisszentlélekig kalauzolta útjukon.

 

A Szent Adalbert Központ előtti téren az egyesület vezetősége, köztük Rumi Imre elnök, építész, valamint a zarándoklat indulási helyszíne házigazdái, Romanek Etelka polgármester és Székely János püspök is jelen voltak. A királyvárostól Máriagyüdig tartó, mintegy 450 kilométeres zarándoklat esztergomi állomásán két híresség, Nemcsák Károly színész, színházigazgató és Varga Miklós rockénekes, színész is tiszteletét tette.  Varga Miklóst egyben 2015-ben az úgynevezett zászlózarándoknak választották, aki színész kollégájától vehette át a Magyar Zarándokút „vándorzászlaját”, a szintén jelen lévő Schmittné Makray Katalinnak, olimpiai ezüstérmes tornásznőnek pedig a zarándoklat népszerűsítéséért végzett áldozatos munkájáért és a zarándoklatban való jeles részvételéért az Örökös Zászlózarándok címet adományozta az egyesület.

 

Romanek Etelka polgármester többek között elmondta, hogy az El Camino-hoz hasonló, magyarországi zarándokút létrejöttével neki, és nagyon sok, határon innen és azon túl élő magyar zarándok álma valósult meg. Hozzátette: egy-egy zarándokút megtanítja az embert arra, hogy képes legyen megválni a terhektől, a felesleges dolgokról lemondjon, és csak a valóban fontosakat tartsa meg lélekben s fizikai valójukban egyaránt.

 

A zarándokokat közös imával búcsúztató, majd megáldó Székely János püspök többek között azzal köszöntötte a résztvevőket, hogy a zarándoklat a hétköznapok rohanó világával ellentétben Isten valódi, érintetlen teremtett világát jelenti. A csoport ezután a Főszékesegyházba ment, ahol Németh János kanonokkal közös imádságban készültek fel az előttük álló útra.

 

A zarándokút első napja Esztergomtól Pilisszentléleken át Dobogókőig tartott, majd onnan folytatódik tovább. Mint az indulásnál is elhangozott: az út első részét a fővárosi állomásig gyalog, onnan a déli részéig kerékpárral, majd az utolsó szakaszon a Pécs melletti Máriagyüdig újra gyalogosan teszik meg a zarándokok.