2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Lego-robot olimpiai döntőt rendez az Edutus Főiskola

hídlap — 2015.05.22. 12:50

A tatabányai Edutus Főiskola pénteken és szombaton rendezi meg Lego-robot olimpia magyarországi döntőjét a Vértes Agorájában Az eseményt péntek délután Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelési államtitkár és az Edutus Nonprofit Közhasznú Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

Valenta László elmondta, a magyarországi regionális fordulót 2014-ben az is Edutus Főiskola rendezte meg. Tatabánya, illetve az Edutus Főiskola számára kiemelten fontos, hogy a versenyre jelentkező diákok megismerik, és megkedvelik a helyszínt, így később, amikor a továbbtanulásról döntenek, ezen korábbi tapasztalatuk pozitívan befolyásolhatja őket, és egy tatabányai intézményben tanulnak majd tovább.

            A 2015-ös döntőben 26 csapat vesz részt, összesen 110 indulóval, két kategóriában. Mindkét kategóriából 1-1 csapat jut tovább a Katarban 2015 novemberében sorra kerülő nemzetközi döntőbe. A csapatok Bicskéről, Budapestről Kecskemétről, Szombathelyről, Tatáról, Tatabányáról, és Vértesszőlősről érkeztek. Egy csapat az erdélyi Nagyváradról érkezett.

            A február elején megjelent versenykiírás alapján minden csapat megépíthette a világszerte azonos terepet és tesztelhette az elképzeléseit. A 26 csapatot felvonultató versenyen a pályák egyes elemei sorsolással máshová kerülhetnek, illetve egy meglepetésszabályt is bevezetnek.

            A csapatoknak egy kincskereső és egy hegymászó robotot kell építeni és programozni. A kincskereső robotnak öt leletet kell összegyűjteni ismeretlen környezetben, a hegymászónak négy színes kockát kell beletenni a színben illeszkedő hegy tetején lévő lyukba. A tatabányai forduló mindkét kategóriájának első helyezettje kvalifikációt nyer a Katarban novemberben zajló döntőbe.

            A 25 centis robotok Lego-elemekből építhetők fel, feladatukat távvezérlés nélkül, önállóan kell teljesíteni. A csapatok építik és programozzák a robotokat, melyek különböző szenzorokkal ismerik a színeket, felismerik és szükség esetén kikerülik az akadályokat, érintésre reagálnak, eligazodnak egy labirintusban, képesek az útvonalak újratervezésére.

            Az Edutus Főiskolán rendezett magyarországi döntő a World Robot Olympiad (WRO) része. Az idei szezonban több, mint 40 országban tartanak regionális WRO fordulókat, húszezer csapat részvételével.