2019. május 20., hétfő, Bernát, Felícia napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Felülvizsgálták a világörökségi várományos helyszínek magyar listáját

hídlap — 2015.06.18. 15:40

Két korábbi várományos helyszín egy név alatti összevonásával tizenegy helyett tíz helyszín szerepel a világörökségi várományos helyszínek új magyarországi listáján.

Az esztergomi középkori vár és A visegrádi királyi székhely és vadászterület elnevezésű várományos helyszínek szerdától összevonva és a Pilissel bővítve szerepelnek a listán Esztergom és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori Pilisi királyi erdő területe néven - közölte az MTI megkeresésére a Miniszterelnökség csütörtökön.
    Megnőtt a korábbi listán Tihanyi félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei és a Hévízi tó elnevezéssel szereplő helyszín területe is, amely immár a Káli-medencével kibővülve, Balaton-felvidéki kultúrtáj néven található a jegyzékben.
    Jelentősebben csökkent ugyanakkor a korábban Az északkeleti Kárpát-medence fatemplomai elnevezéssel szerepeltetett helyszín, a részhelyszínek száma itt 27-ről 7-re változott Felső-Tisza-vidéki fa harangtornyok néven, és némileg szűkült a Magyarországi tájházak hálózata elnevezésű helyszín is.
    A Miniszterelnökség emlékeztetett arra, hogy a világörökségi várományos helyszíneknek az UNESCO Világörökség Központhoz történő bejelentésére 1993 és 2009 között a világörökséggel kapcsolatos állami feladatok ellátásáért felelős miniszter útján került sor.
    A bejelentéseket megalapozó tanulmányok, valamint az UNESCO tanácsadó szerveiként működő nemzetközi szervezetek, az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) és az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) Magyar Nemzeti Bizottságainak támogató véleménye alapozták meg.
    A világörökségi várományos lista most elvégzett felülvizsgálatát a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, a Forster Központ koordinálta, és abban részt vett a természet védelméért felelős miniszter is.
    A felülvizsgálat fő szempontjai a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a világörökségi várományos helyszín felvételének szakmai megalapozottsága és a jogszabályoknak való megfelelés voltak.
    A felülvizsgálat keretében az egyes helyszínekről a rendeletben előírt, szerkezetében egységes, tartalmában hiteles dokumentáció készült. A szakmai megalapozottságra vonatkozóan a felülvizsgálat során meghatározták az adott várományos helyszín kiemelkedő értékét, ennek figyelembevételével pedig számos esetben módosították a helyszín nevét és lehatárolását, meghatározták a helyszín koordinátáit, valamint a fenntartható kezelés és használat szempontjait - közölte a Miniszterelnökség.