2019. szeptember 15., vasárnap, Enikõ, Melitta napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Etikai Kódex egy jobb Esztergomért

hídlap — 2014.03.14. 07:43

Március 13-án, egy vízivárosi étterem különtermében aláírták az Esztergomi Keresztény Egyesület (EKE) által készített Etikai Kódexet. A dokumentumról már hetekkel korábban üzenetet fogalmazott meg az EKE, az Etikai Kódexszel kapcsolatban akkor a Fidesz és a Fidelitas jelentette ki, hogy biztosan aláírja. A március 13-ai szignózásnál majdnem a teljes helyi politikai paletta képviseltette magát.

A Fidesz Esztergomi Szervezete nevében György Róbert elnök, a Keresztény Demokrata Néppárt nevében György Sándor elnök, a Fidelitas Esztergomi Szervezete nevében, Heer Ádám elnök, a Rudnay Sándor Egyesület nevében Németh József vezetőségi tag, a Jobbik Esztergomi Szervezete nevében Zentai-Plajner Zsolt elnök, az LMP Esztergomi Szervezete nevében Prommer Mátyás képviselőjelölt, a Polgári Esztergomért Egyesüle nevében Kovács Gábor elnök és a kezdeményező Esztergomi Keresztény Egyesület nevében Mészáros János elnök írta alá az Etikai Kódexet.

Az irat 5 pontból áll, tartalmát tekintve a már korábban a sajtóban bemutatott változattal megegyező.

Az aláírást megelőzően Mészáros János EKE elnök azzal vezette be a ceremóniát, hogy remélhetőleg nemcsak az esztergomiaknak, de az országban mindenkinek példa lehet, hogy vannak olyan értékek, melyek mentén egyetértenek a különböző politikai pártok, közéleti szervezetek. Az EKE elnöke emlékeztetett arra, hogy Szent István korában már lényeges volt, hogy a soknemzetiségű Európa egységes értékrendet, a kereszténységet kövesse. Mészáros János végül annak a reményének adott hangot, hogy az Etikai Kódex aláírása ugyanazt a megőrzött és vállalt keresztény értékrendet igazolja, mely megtarthatja Esztergomot és Magyarországot is.

A rövid beszéd után a politikai pártok és társadalmi szervezetek képviselői kézjegyükkel látták el az Etikai Kódexet, majd kézfogásukkal is megerősítették a dokumentumban tett vállalásukat.

Az eseményről készült ktv-s videófelvétel ITT tekinthető meg.