2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Életmód

Hamarosan indul a parlagfű pollenszezon!

hídlap — 2015.07.28. 19:16

Az ÁNTSZ hivatalos tájékoztatása szerint július végén, augusztus elején – a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően –  a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható. 

 

A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Idén májusban viszonylag több volt a csapadék, azonban júniusban és júliusban csak a zivatarok során hullott nagy mennyiségű eső. Összességében kevesebb csapadék hullott kora nyáron, mint a sokéves átlag. A kora nyári gyomok közül a pázsitfűfélék és a csalán pollenszórása alacsonyabb volt, mint az előző években. A pollenallergiások jelentős része azonban érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. A tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek már most keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a szezont megelőző gyógyszerszedésről. A parlagfű szezon kezdete előtt 10-12 nappal, még a tünetek megjelenése előtt célszerű a gyógyszereket megelőzésként alkalmazni. 
A parlagfű szezonban az allergiás betegek az aktuális helyzetről a http://oki.antsz.hu oldalon található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak. Augusztus elején indul a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) is, mely minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést tesz közzé. 
Az allergiások számára ajánlott a pollennapló vezetése. a tünetek lejegyzése. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollen monitorállomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése. A magyar nyelvű honlap címe: www.polleninfo.org 


Dorog, 2015.07.21.

Forrás: ÁNTSZ hivatalos honlapja (www. antsz.hu)

Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő
Szakmailag jóváhagyta: Dr. Solti Hilda népegészségügyi osztályvezető