2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Esztergom és Tatabánya új összefogása a fejlesztésért, munkahely teremtésért

hídlap — 2015.08.27. 20:04

Augusztus 26-án az esztergomi városházán folytatódott a Tatabánya – Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlesztési Zóna Nonprofit Kft. létrehozásáról szóló egyeztetés. A megbeszélésen részt vett Romanek Etelka polgármester, Völner Pál országgyűlési képviselő, Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke, Zoltai Dániel a megyei közgyűlés képviselője, valamint az Edutus főiskola képviseletében Valenta László és Gál András Levente.

A mostani egyeztetés előzménye, hogy 2014. áprilisában a kormány által hozott határozat értelmében a Tatabánya – Esztergom térségét kiemelt járműipari központtá nyilvánították. Ezt követően született egy szándéknyilatkozat a megyei önkormányzat, az érintett települések és a kormányhivatal között, mely szerint a fent említett központot nonprofit formában fogják működtetni.  

2015. áprilisában egy témaindító koordinációs értekezleten  a szereplők – országgyűlési képviselők, hasonló nonprofit kft-k vezetői, a régió településeinek első emberi – átbeszélték az indulásig elvégzendő feladatokat.

Mára közel egészen letisztultak ezek a teendők, egyértelművé vált, hogy a projektben Tatabánya, Esztergom, a megyei önkormányzat, a megyei iparkamara és az Edutus főiskola lesznek a résztvevők.

 Az augusztus 26-ai Esztergomban tartott megbeszélésen a fenti szereplők a majdan kialakított járműipari központtal kapcsolatos együttműködéshez szükséges feladatok elosztását, határidejeit fixálták le. A találkozón emellett elhangzott, hogy a terv szerint az első szeptemberi esztergomi képviseő-testületi ülésen Romanak Etelka polgármester beterjeszti a javaslatot a Tatabánya – Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlesztési Zóna Nonprofit Kft-ben való részvételre, alapítóként.

Ugyancsak az augusztus 26-ei megbeszélésen tárgyalták, hogy hamarosan megnyílnak azok az uniós pályázatok, melyekre már ez a nonprofit kft indulhat a térség gazdaság- illetve ipari park fejlesztések és munkahely teremtések céljából.