2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Esztergom a kerékpáros-barátságból is példamutató

Hídlap.hu — 2016.02.10. 13:40

Esztergomban tartották február 9-én a Kerékpárosbarát Település (KBT) és Kerékpárosbarát Munkahely (KBM) 2016 Pályázat kampányindítóját. Az országos eseményen természetesen a biciklik játszották a főszerepet, melyek nyergébe pattanva az esztergomi városházán tartott államtitkári sajtótájékoztató résztvevői az ipari parkba lévő Neuzer-gyárba kerekeztek ki.

A Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely 2016 Pályázat kampányindítóján, mely az ideivel érkezett el tizedik állomásához, elsőként Romanek Etelka polgármester köszöntötte a jelenlévőket, az érdeklődő települések képviselőit és a média munkatársait. Mint Esztergom első embere többek között elmondta, hogy különösen büszke arra, hogy Esztergom egy olyan országos rendezvénynek ad otthont, mely igazi huszonegyedik századi, előremutató program nyitánya. Romanek Etelka beszédében rámutatott, hogy a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely koncepció előzménye máris megvalósult Esztergomban, amikor két éve az országban először aratott sikert a rendszerszintű közösségi kerékpárközlekedés.

A városháza nagytermében megtartott megnyitón Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár többek között hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja a kerékpározás elterjedését – mivel mint mondta – a gazdaság motorja a közlekedés, a közlekedésfejlesztés, ezen belül a sok más ágazat mellet a kerékpáros közlekedés is. Az államtitkár rámutatott: 2007 és 2013 közötti időszakban 850 kilométer kerékpárút épült, ebből 580 kilométert 2010 után építettek. A politikus ismertette, együttesen 750 kilométernyi szakasz építése van előkészítve, a tervek szerint 2020-ig mintegy 50 milliárd forintból újabb 1000-1500 kilométerrel bővülhet a magyarországi hálózat. Tasó László államtitkár külön örömének adott hangot, hogy egy olyan méltó helyen lehetett megtartani a pályázat nyitórendezvényét, mint Esztergom.

A tájékoztatóban elhangzott, hogy Magyarországon a Kerékpárosbarát Település és Munkahely díjat a közlekedésért felelős minisztérium – jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – adományozza 2006 óta minden évben. A pályázat célja, hogy az önkormányzatok és a munkahelyek példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit a továbbiak reményében díjjal ismerje el a szaktárca. A pályázattal elnyerhető címmel a közlekedésért felelős minisztérium a kerékpározás elterjedését szolgáló, feltételeit javító önkormányzati és munkáltatói intézkedéseket ismeri el, a rendszerszerű fejlesztések jutalmazása mellett a pozitív példák, előremutató megoldások felkutatására, tapasztalataik feldolgozására és megosztására törekszik.

Az államtitkár tájékoztatása után a KBT és KBM 2016. évi pályázatának bemutatását, az új határidők, változtatások kihirdetését Csikai Mária, Kerékpáros Magyarország Szövetség elnökétől lehetett hallani.

Csikai Mária, egyebek mellett arról tájékoztatott, hogy véleménye szerint példamutató településnek számító Esztergomból induló idei pályázaton tízszer több jelentkezőt várnak, mint a tíz évvel ezelőtti indulásnál. A KMSZ elnöke arról is beszélt, hogy kiemelt cél, hogy a kerékpárosbarát koncepció minél több munkahelyre, magán- és közintézményekhez és településre jusson el. Ezt szolgálja programra való jelentkezéshez szükséges online adatlap kitöltése, valamint az az irányultság, hogy amennyiben egy adott településen nincs hosszabb biciklisút, akkor a szemléletformálásban tegyen többet, illetve, hogy a településfejlesztési stratégiában jelentős szerepet kapjon a kerékpáros közlekedés tervezése, és azok megvalósítása.

A tájékoztatón többek között az is elhangzott, hogy a Kerékpárosbarát Település és Munkahely pályázat elbírálása során figyelembe veszik, hogy például milyen súllyal szerepel az adott helyen a kerékpáros stratégia, hogy milyen a kerékpárosbarát infrastruktúra és a szolgáltatások minősége, karbantartása, hogy kellő mértékű és eredményességű a szemléletformálás, a kerékpározás népszerűsítése, promóciója és oktatása illetve, hogy a pályázaton induló településeken milyen kerékpáros turisztikai intézkedések oktatására került sor.

Ugyancsak elhangzott a tájékoztatón, hogy a február 9-ei nyitóalkalom után még két állomását tervezi a pályázatnak a minisztérium: március 4-én egy szakmai nap lesz a BringaExpo-n ahol fontos szakmai kérdésről is szó lesz egy konferencia keretében, valamint május 19-én és 20-án, Nyíregyházán tartják meg a záróeseményt, ahol konferencián összegzik a pályázaton indulók teljesítményét és átadják a díjakat.

Az esztergomi városházán megtartott sajtótájékoztatót követően az esemény résztvevői stílszerűen nyeregbe pattantak és rendőrségi felvezetéssel Esztergom főútján át kikerekeztek a három kilométerre lévő ipari parkban lévő Neuzer bicikligyárába. Itt mutatták be az immár Európa-szerte elismert kerékpár összeszerelő üzem gyártósorát, illetve az arról legördülő sokféle, népszerű Neuzer márkájú biciklimodellt.