2020. május 29., péntek, Magdolna napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

A következő években megépülhet az Esztergomot védő gátrendszer

Egyeztetés az árvízvédelmi gátról

Hídlap.hu — 2016.02.24. 09:17

Február 22-én Esztergom Város Önkormányzata a várost védő árvízvédelmi gáttal kapcsolatosan egyeztetett az érintett szakemberekkel és a városháza szakreferenseivel.

A 2013-as rekordmagasságot produkáló dunai árvíz óta még hangsúlyosabbá, sürgetőbbé vált Esztergom árvízvédelmi rendszerének újratervezése, újraépítése. Az előkészületi fázisokról legutóbb három éve szóltak hírek, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a megyei kamara 5 millió forinttal támogatja Esztergom árvízvédelmi rendszere tervezésének előkészítését.

A mostani február 22-ei, az esztergomi városházán Romanek Etelka polgármester vezetésével tartott egyeztetésen az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG), a Magyar Közút Zrt. a MAHART, a Duna-parton is futó EuroVelo bciklisút képviselői, mellett a városi főépítész, a város egyes képviselői, és az önkormányzat szakrefensei ültek egy asztalhoz árvízvédelem témában.

Az egyeztetés kiindulópontja az ÉDUVIZIG előzetes tervvázlata volt, melyen megjelenítették az esztergomi Duna-parton álló majdani védelmi rendszer elemeit. Már itt az asztalra fektetett tervrajzok fölé hajolva is megnyilvánult a téma megoldásaihoz vezető két karakteres álláspont.

Ezek egyike azon szakmai vélekedés, hogy például Szentendréhez hasonlóan mobilgátrendszert, illetve az annak alapját jelentő új, megerősített gátalapot kell építeni az esztergomi Duna-partra, valamint zsiliprendszert a Kis-Duna Prímás-szigetre.

A másik álláspont – amelyet a polgármester mellett a jelen lévő képviselők és a városi főépítész is egyértelműen támogatott - az az volt, hogy Esztergom jellegét, arculatát, lényegét kifejező látkép, városkép elképzelhetetlen és alkalmazhatatlan egy, a Duna-partján végigfutó magas fallal megvédeni, hiszen akkor a város minden vonzerejét elveszíti.

Romanek Etelka hangsúlyozta, hogy Esztergom számára csak a város egyediségét, látványát megtartó árvízvédelmi megoldás az elfogadható.

A folytatásban az egyeztetésen résztvevők helyszíni bejárást tartottak, ahol a Rugby Club Hotelnél lévő hajóállomáson, a Mária Valéria hídnál, a Prímás-sziget északi csúcsánál, az Erzsébet parkban, a Molnár Géza sornál lévő vízműtelepnél, valamint a Töltés utca magasságában lévő gátőrháznál és az egykori szénrakodónál az ÉDUVIZIG által vázolt tervrajzváltozatok alapján elemezték az elképzeléseket.

Az egyik legérdekesebb és a laikus számára talán legmeghökkentőbb adat, az alap töltés 2,6 méteres, és a mobil- vagy végleges magasítást jelentő gátelem 3,6 méteres magassága volt. A városi és a szakmai érvek pro- és kontra sorakoztak fel az új esztergomi árvízvédelmi rendszer méretét, milyenségét, elhelyezését illetően. Az elképzelések szerint az érintetteknek még idén véglegesíteni kell az elképzeléseket és el kell készíteni a megvalósíthatósági tanulmányt. Ezt követi majd a tervezés, az engedélyezés és a kivitelezés: a szakemberek szerint az Esztergomot a dunai áradásoktól megvédő védőgát építése 2018-2020 közötti időszakban valósulhat meg.