2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Új autóbuszok, új megállóhelyek, új járatok és útvonalak

Bővül Esztergom helyijárat-közlekedése

Hídlap.hu — 2016.02.26. 09:12

Bővül Esztergom buszközlekedése: az 1-es járat hosszabb úton közlekedik, a 11-es minden irányból megáll majd a kórháznál is, új iskolás járatként pedig elindul a 111-es. Március elsejétől a menetrend is az utasok igényeihez igazodik.

Hosszabb lesz az 1-es járat útvonala, bővül 11-es megállóhelyeinek száma, a menetrend figyelembe veszi az iskolások napi szokásait, valamint aktualizálják egyes megállók neveit. Erről döntött Esztergom képviselő-testülete legutóbbi ülésén miután februárban 2020. március elsejéig Helyi járati Közszolgáltatási Szerződést kötött a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-tal. Az aláírást követően a társaság és a városvezetés felülvizsgálta a helyi közlekedés lehetőségeit, melyet a helyiek utazási igényeit figyelembe véve bővít március elsejétől.

A jövőben érinti majd a déli városrészt is busz, bekerül ugyanis az ellátott területbe a Dobogókői út, Látóhegyi út és a Schweidel József utca által körülhatárolt lakóterület. Az itt élő diákok számára várakozás és átszállás nélkül biztosítja így a társaság az eljutást a város iskoláiba. Hosszabb útvonalon jár majd az 1-es járat, míg a kórház felé közlekedő járatok a Bánomi lakótelep felől érkezve is megállnak az egészségügyi intézmény előtt.

A buszok közül az 1-es jelzésű minden esetben folytatja útját a Schweidel József utcán, érintve a Látóhegyi út és Diósvölgy városrészeket. A reggeli órákban a diákok közvetlen iskolába juttatásának elősegítésére pedig a 7 órakor induló 11-es jelzésű járat 111-es jelzéssel a Vasútállomásról indulást követően az Áchim András utcán keresztül Diósvölgyi elágazás – Schweidel József utca útvonalon a Vasútállomást érintve folytatja a járatot a 11-es busz jelenlegi útvonalán.

A társaság ezenfelül aktualizálja az autóbusz-megállóhelyek elnevezését is, Mindezek pedig az önkormányzat költségvetése számára sem jelent aránytalanul magas kiadásokat, hiszen elsősorban közlekedésszervezéssel oldja meg a bővítést a cég.

A fentiek mellett megújul Esztergom buszparkja is: a meglévő és új vonalon egyaránt új járművek állnak szolgálatba. A Credo márkájú, alacsonypadlós buszok kevésbé terhelik a környezetet, mindemellett kényelmesebb utazást biztosítanak. A buszok kamerákkal lesznek felszerelve az utasok biztonsága érdekében. Az új járművek mellett ráadásul városszerte több buszmegálló is megújul.