2020. január 23., csütörtök, Zelma, Rajmund napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Esztergomban főztek a Konyhafőnökből ismert arcok

Hídlap.hu — 2016.03.08. 22:42

Konyha a színpadon, kulisszák mögötti történetek, ínycsiklandó falatok, kellemes hangulat, beszélgetés és dedikálás. Ilyen nagyszerű program részesei lehettünk ma este a Művelődés Házában, Bernáth József mesterszakács (azaz a Séf), Sass Dani és Kuti Balázs versenyzők társaságában, akiket legtöbbünk az RTL Klub Konyhafőnök című műsorából ismer.

 

Az esztergomi Művelődés Házában ma este 5 órai kezdettel különleges, a környéken talán újszerű esemény várta az érdeklődőket. Az ingyenes programra regisztrált nézők egy gasztro show részesei lehettek, fűszerezve egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssel, dedikálással, na meg persze rengeteg fotóval és selfivel, melyek sorát a Séf, Dani és Balázs is hősiesen állták.

 

Bernáth József tanulmányai után a konyhaművészet őshazájában, Franciaországban, egy lyoni étteremben szívta magába a gyakorlati tudást. Később Londonba költözött, jelenleg is ott él és kreatív séfként dolgozik egy elismert catering cégnél, ahol olyan hírességeknek is főzött már, mint Robbie Williams, bár az este elmondta, sokkal jobban szeret olyan embereknek főzni, akik tudnak és szeretnek kóstolni, valamint értékelik a nekik felszolgált ételt; Robbie nem ilyen volt. Itthon a Konyhafőnök című műsor zsűritagjaként vált ismertté, valamint tavaly megjelent könyve, az Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren nyomán. A Séf azt is elárulta, hamarosan megjelenik második könyve, melynek már a fotózásán is túl vannak.

 

 

Sass Dani, akit a 3. évadban ismerhettünk meg, mindenféle előképzettség nélkül jelentkezett a műsorba. Korábban marketing területen tevékenykedett, a főzéssel 3 éve kezdett foglalkozni, mikor a mozgást és az egészséges táplálkozást szervesebb részévé tette az életének. Ekkor kezdett saját magának ételeket készíteni, majd szép lassan beszippantotta az ízek világa.

Kuti Balázs, akit a városban többen személyesen is ismerhetnek hiszen esztergomi, szintén hobbiból kezdett a főzéssel ismerkedni, majd tudását olyan szintre emelte, hogy adásról-adásra nyerte el a zsűri tetszését. Balázs ma este nem főzőtt, a házigazda szerepét töltötte be, kérdéseivel most ő próbálta elvonni  a Séf figyelmét, persze Bernáth József és Dani is megbirkózott a feladattal és érdekes, sokszor vicces történeteket meséltek az ételek elkészítése közben, melyekről mi nézők, eddig nem tudhattunk.

 

 

Mindenkit érdekelt a téma, de ne tagadjuk, csábító volt a kóstolás lehetősége, meg persze, hogy ellessünk egy-két jó receptet. Dani jóvoltából egy lazactatár várt bennünket budáskenyérrel tálalva, melyet nyers halból (ezt a gyerekek szemrebbenés nélkül megkóstolták, sőt ízlett is nekik azután is, hogy megtudták mit ettek) készített, medvehagymával, zellerrel, uborkával, lime és citrom levével és héjjával, sóval, olívaolajjal és egy kis kaporral fűszerezve. Dani azt is elárulta a közönségnek, hogy hamarosan egy online heti sorozatot indít, ahol sajt receptjeit fogja bemutatni, illetve egy kis bepillantást nyerhetünk a hétköznapjaiba is, ami biztosan izgalmas lesz, hiszen számára az idei év kihívása a maraton lefutása.

 

Bernáth séf egy újragondolt fasírtot készített baguette kosárkákkal, melyben az új gondolat az volt, hogy a fasírozottat marha húsból, tojás és áztatott zsemle hozzáadása nélkül keverte, valamint olyan fűszerekkel ízesítette, melyeket valószínűleg nem használnánk ehhez az ételhez a saját konyhánkban. Citrusos bors és szecsuáni bors párosult a hússal, mely utóbbiról a Séf elárulta, ez a téliszalámi meghatározó fűszere is, amitől olyan “semmivel össze nem téveszthető” az íze. Végül a falatkákat, hogy ne legyenek túl szárazak, egy savanyú uborkás, majozézes krémmel variálta, ügyelve arra, hogy az uborka levét kinyomkodjuk, különben, szakkifejezéssel élve az uborka “bepisál”.

 

A kóstolók felszolgálásában, a rögtönzött konyha berendezésében, valamint a délutáni előkészületekben a Balassa Iskola nyújtott tárgyi és humán segítséget, kedves és a Séf elmondása szerint nagyon ügyes diákok személyében.

 

Mindent összevetve el voltunk kényeztetve, különleges ízeket ismerhettünk meg, kíváncsiskodhattunk a gasztronómia és a televíziózás témakörében is. Bernáth József könyvét a ma este közönsége kedvezményes áron vásárolhatta meg, melybe a szerző mindenkinek személyes jókívánságokat és baráti sorokat írt. A közösségi oldalakat már feltehetőleg ellepték az itt készült fotók és talán mindenki kedvet kapott egy kis kísérletezéshez, mert “a főzés jó buli, erről szeretném meggyőzni az embereket”-így kezdte az estét Bernáth József, szerintem néhányunkat sikerült is.