2020. augusztus 7., péntek, Ibolya napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Esztergom egyetem segítségével kutatja jövőképét

Hídlap.hu — 2016.03.10. 08:31

Március 8-án ünnepélyes keretek között írták alá Esztergom és a Pázmány Péter Egyetem együttműködési megállapodását, melynek célja, hogy a fiatal régészek, kutatók egyre nagyobb számban és intenzitással kapcsolódjanak be Esztergom kulturális és tudományos életébe. A Bottyán-palota nagytermében megtartott eseményen a várost Romanek Etelka polgármester, az iskolát Szuromi Szabolcs Anzelm rektor képviselte.

 „Együttműködő Felek Esztergom Város jövőképének, városépítészeti és építészeti arculatának és régészeti és történeti örökségének kutatásában és közös alakításában kívánnak hosszú távon együttműködni” – olvasható a most aláírt dokumentum első részében. A rektor és polgármester által hitelesített irat további pontjaiban kitérnek az együttműködés egyéb részleteire, így többek között a városi szintű fejlesztések professzionális szakértői hátterére, az egyetem diákjainak az önkormányzat által biztosított sokszintű feltételekre, valamint Esztergom történelmének és problémáinak minél alaposabb megismerésére. A fentiekkel kapcsolatban az aláíró felek nyilatkozatukban egyebek mellet megfogalmazták azt is, hogy a Pázmány Iohanneumban az oktatás és kutatás legmarkánsabb központjának számító Régészeti Térinformatikai Laboratórium az oktatók, kutatók, és hallgatók tevékenységének fontos helye, melynek nemzetközi nyári tábora, illetve idén ősszel induló angol nyelvű régészeti képzése is erősíti az intézményt.

A március 8-án aláírt szerződésben kinyilvánítják Esztergom és a Pázmány Péter Egyetem azon közös törekvését is, hogy az egyetem a város felmerülő urbanisztikai, városépítészeti és építészeti,valamint örökségvédelmi problémáinak megoldásában segítséget nyújt, illetve régészeti, történeti, művészettörténeti, építéstörténeti, műemléki kutatásokkal, tervezési feladatok előkészítésével, szakmai véleményezéssel és szakértői tevékenységgel támogatja Esztergomot.