2020. augusztus 13., csütörtök, Ipoly napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Méltó megemlékezés a Székely Szabadság Napján

Hídlap.hu — 2016.03.10. 21:10

Ma délután 17 órától megemlékezést tartott az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök és a Limes Anavum Honismereti Társulás a Székely Szabadság napja alkalmából a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél, a lobogó székely zászló tövében.

 

A Himnusz eléneklése után Gubík László a Vai Nova - Új Út Ifjúsági Csoport elnökének ünnepi beszédével kezdődött a megemlékezés. Egy Márton Áron püspöktől származó idézet után az Elnök úr arról beszélt, a történelem folyton vizsgáztat bennünket, mindnyájan az iskola padban ülünk. A mai nap a szolidaritásról szól, az önzetlen bajtársi szeretetről, amilyen a székely ember is, nem csak ma, az év összes napján. Mi ezen a napon ebből a szolidaritásból kell, hogy vizsgázzunk. Gubík László egy székely viccel, miszerint az ellenség által körbevett falu hírére a székely azt a választ adta, “Annál jobb, legalább minden irányból támadhatunk!”; szemléltette, hogy a székelyeket nem kell félteni, példaértékű hazaszeretetük, sajátos észjárásuk és életrevalóságuk vitte őket mindig előre. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sorsközösséget kell vállalnunk, közösen kell küzdenünk a közösségért. “Együtt érez és együvé cselekszik, ami együvé tartozik” Beszédét a szabadság és az autonómia gondolatával zárta.

 

 

Ezután Pálmai József, az Esztergomi Polgári Körök tagja, aki a műsort moderálta, egy csík-menasági dalt énekelt, a további zenei aláfestésében Fehér László is közreműködött.

 

 

Bánhidy László alpolgármester úr gondolatait a marosvásárhelyi események felidézésével kezdte, melyről elmondta, ezek a sajnálatos történések igazán érzékeltetik, mennyire álltak ki a székelyek a magyarság mellett. Felidézte a 80-as évek Erdélyét, mikor “a hentesüzletben csak Ceausescu összest lehetett kapni”, valamint kiemelte, hogy a rendszerváltás után senkinek nem kellett olyan mélyről indulnia, mint a székelyeknek. További gondolatai összecsengtek Gubík László szavaival; a székely kreativitás és ambíció általi hatalmas fejlődésről. Bánhidy tanár úr elmondta az autonómia olyan mértékű további fejlődést eredményezne, melytől a román állam is megretten, sőt fél. Gondolatai végén azt mondta, a székelység soha nem csak magára gondolt, hanem az egész magyarságra.

 

 

A beszédek után megható dallamokra a megemlékezést megtisztelők meggyújtották mécseseiket, majd az ünnepség a székely Himnusz és a Szózat eléneklésével zárult.