2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Szakmai fórum a vadászati törvény módosításáról

Hídlap.hu — 2016.03.17. 21:56

Fórumot szervez a vadászati törvény módosított kérdésköreiről az Ister Granum Vadász-Hagyományőrző Sport Egyesület helyi és környékbeli földtulajdonosok, a témában érintettek és minden érdeklődő számára. A szakmai előadást Mészáros Miklós, a KEM Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, Földművelési Osztály Vadászati főfelügyelője tartja, aki a fórum második felében az érdeklődők kérdéseire is válaszol.

 

Az esemény részleteivel kapcsolatban, valamint a szervező egyesületről Szabó Tamással, a társaság elnökével beszélgettünk.

 

H.: Viszonylag fiatal társulásról beszélhetünk az esetetekben; néhány szóban bemutatkoznál mindannyiotok nevében?

SZ. T.: Ha három év nem sok idő, akkor valóban fiatal a csapat, 2013 nyarán alakult az egyesület. Mindannyian régóta vadászok vagyunk, bár az átlag életkor nem túl magas, ebből a szempontból is használható a fiatalos jelző. Megvan a lendület és az ambíció, tulajdonképpen a cél, ami miatt létrejött ez az egyesület az volt, hogy ezt a hobbit, szakmát, hivatást, nevezzük bárhogy; szélesebb körben is bemutathassuk az embereknek. Gondolok itt a vadászathoz kapcsolódó peremterületekre is, mint például sportlövészet, vadász és lövész hagyományőrzés, valamint az ezekkel összefüggő sport és közösségi tevékenységek.

Fontos volt számunkra a legelején és tulajdonképpen a fórum is azt a célt szolgálja, hogy a helyi földtulajdonosokkal és vadászathoz kötődő szervezetekkel összhangban működjünk és segítsük egymás munkáját amennyire csak lehet. Nagyjából ezt kell tudni a 13 fős egyesületről.

 

H.: Ez a fórum lesz az első alkalom, hogy bemutatkoztok nagyobb nyilvánosság előtt vagy volt már valamilyen kezdeményezésetek?

SZ. T.: Van előzménye a programnak, tavaly szeptemberben debütáltunk egy családi vadásznappal az Ízek Korok Hangulatok Fesztivál egyik kiegészítő eseményeként. Egy szombati napot igyekeztünk megtölteni mindenki számára élvezhető porgramokkal. Volt trófeakiállítás, interaktív játékok a gyerekeknek, melyek a környezetük élővilágát igyekeztek bemutatni, de egy látványos íjászbemutató is a nap része volt egyik tagtársunk jóvoltából, aki profi szinten űzi ezt a sportot. Mindezek mellett kóstolni is lehetett, természetesen vadat többféle formában, két társunk pedig a főzőversenyen is elindult szintén vad étellel, ahol elnyerték a Magyar Konyha különdíját. Mindent összevetve annak a napnak a célja az volt, hogy olyan látogatóknak is tudjunk érdekességet mutatni, akik eddig esetleg egyáltalán nem érdeklődtek a vadászat iránt; na és persze az is, hogy egy kicsit jobban megismerjenek bennünket, illetve, amit csinálunk.

 

H.: Rátérve egy kicsit az aktuális programra, mi a célja ennek a fórumnak, miért döntöttetek úgy, hogy megszervezitek?

SZ. T.: Hogy mindenki számára egyértelmű legyen, először is azt kell tudni, hogy mindenféle vadászati tevékenységet természetesen törvény szabályoz. Ezt a törvényt módosították, több fontos témakör is változáson esett át, valamint további aktualitás, hogy a földtulajdonosok hamarosan újra dönthetnek területeik hasznosításáról. A megváltozott törvény tanulmányozásával nem kis időt töltöttünk, többször segítséget kérve szakmai szervezetektől a helyes értelmezésben és felmerülő kérdéseink megválaszolásában. A fórum ötletét az indokolta, hogy lehetőséget biztosítsunk a földtulajdonosoknak, a vadászoknak, a témában bármilyen formában érintetteknek, hogy nekik is lehetőségük legyen olyasvalakitől meghallgatni a változásokat, illetve kérdezni, aki megfelelő szakmai hátérrel rendelkezik és pontos felvilágosítást tud adni. A fórumra az esztergomi Művelődés Házában (Imaház u.2.) kerül sor, március 25-én 18 órakor, az előadást pedig Mészáros Miklós vadászati főfelügyelő fogja tartani, a részvétel mindenki számára ingyenes.

 

 

H.: Számíthatunk-e tőletek egyéb eseményre a közeljövőben?

SZ. T.: Szeretnénk, ha a családi vadásznap hagyománnyá válna, úgyhogy, ha minden jól megy idén is megrendezzük. Az egész egyesület és a családtagok is jól érezték magukat, egyfajta csapatépítő tréningként is funkcionált, úgyhogy már csak ezért is. Persze reméljük, hogy akik tavaly ellátogattak hozzánk, hasonló élményként élték meg és talán idén is viszont láthatunk jó néhány arcot.


 

Köszönöm szépen, hogy válaszoltál a kérdéseimre Tamás, további sikeres együttműködést kívánunk nektek és várjuk a további érdekes programokat!