2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Szépművészet és klasszikus muzsika az esztergomi tavasz-nyitányon

Hídlap.hu — 2016.04.06. 22:02

Az Esztergomi Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma közös kulturális napját tartották április 3-án. A díjtalanul látogatható programban képzőművészeti tárlat és komolyzenei gitárkoncert is várta a publikumot, a májusi, nemzetközi gitárfesztivál felvezetőjeként.

 

Az Esztergomi Tavaszi Fesztiválnak otthont adó Vármúzeumban 16 órakor nyílt meg a Velencéből Esztergomba című kiállítás.  A Magyar Miklós festőművész és Vincze József szobrászművész tárlatmegnyitóján Romanek Etelka polgármester és Rezi Kató Gábor múzeumigazgató mondott köszöntőt, a kiállított alkotásokat Bánhidy László alpolgármester méltatta.

 A kiállításon Szabó Sándor gitárművész produkciójával már előre hozta az esti koncert üzenetét, hangulatát. Magyar Miklós festőművész, aki alapító tagja a modern kortárs művészekből álló Colosseum-csoportnak bevallása szerint a festészet mellett meghatározó létélménye a zene, azon belül is a jazz, a blues, a progresszív rock. Vincze József szobrászművész hasonló beállítottságú, képzőművészeti tevékenysége mellett jelentős szerepet kap életében és művészeti kiállításainál a zene, már csak azért is mert maga is muzsikus.

 

Az Esztergomi Tavaszi Fesztivál második felében, a Vármúzeum nagytermébe rendezett koncertet hallgathatta meg a publikum. Ekkor a már fent említett Szabó Sándor gitárművész mellett Claus Boesser Ferrari és Heiko Plank örvendeztette meg a közönséget előadásával. E két utóbbi muzsikus az általuk képviselt műfaj sajátságos és rendkívül különleges reprezentánsa. Claus Boesser Ferrari már a 70-es évektől kezdve koncertezett és készített felvételeket, szólóanyagokat és hírneves pop-rock előadók kíséreteként.  Heiko Plank német gitáros, zeneszerző újragondolva az akusztikus gitár kivitelét, egyéni játéktechnikájával bűvöli el közönségét. A több szerepben, narrátori és zenészi feladatokat is vállaló Szabó Sándor nemcsak gitárművész, de zeneszerző és zenekutató is, aki a 16 húros és bariton gitárok mestereként vált ismerté. Hármójuk csodálatos produkciója feledhetetlen koncertélményt jelentett az esztergomi közönségnek.

 

Miként a képzőművészeti kiállításra, úgy a komolyzenei koncertre is sokan voltak kíváncsiak, a szép tavaszi idő, a patinás helyszín, a szívmelengető művészeti élmények sokak számára adtak, remélhetőleg maradandó emléket itt Esztergomban az első áprilisi hétvégén.

 

A mostani kulturális nap többszörös funkcióval bírt, hiszen egyfajta ízelítőt jelentett a XV. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál május 9-én Esztergomban tartandó koncertjeire.