2020. április 6., hétfő, Vilmos, Bíborka napja van.
Email:  Jelszó: 

Életmód

Egészséges programok az Egészség Világnapja alkalmából

Sport - Egészségnap

Hídlap.hu — 2016.04.06. 22:33

Minden évben április 7-én kicsit nagyobb figyelem fordul fizikai állapotunk irányába az Egészség Világnapja kapcsán. Ehhez kapcsolódóan számos szűrővizsgálaton és programon vehetünk részt, hétvégén például Tát és Esztergom határában a Sport és Egészségnapon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1947. április 7-i megalakulása óta ezt a napot az Egészség Világnapjaként tartjuk számon.

"Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, a szociális, a pszichológiai és az élettani rendszer folyamatosan változó kölcsönhatásának pozitív eredménye." - definiálja a fogalmat a WHO.

Azok az események, melyek e naphoz kapcsolódnak pontosan a fent meghatározott kritériumokat próbálják kielégíteni, szolgálni.

 

Április 9-én nem kell messzire mennünk, hogy tegyünk valamit egészségünk érdekébe. A 2534 Városunkért Egyesület idén másodszor rendezi meg az Esztergom és Tát határán fekvő Rönkház Étterem parkolójában Sport és Egészség napját.

A programmal kapcsolatos beszélgetéseink során elmondták, hogy egyesületük 2014 augusztusában alakult azzal a gondolattal, hogy Tát város újkori szépülésében a közösségi kapcsolatok fejlődését sokkal magasabb szintre emeljék, ez pedig szükségessé tette a szervezeti keret létrehozását.

Egy olyan közösséget szeretnének építeni, mely kapcsolatot teremt a Táton élő lakosok között. Alapvető kulturális, szabadidős és egyéb igényeiket szem előtt tartva alakítani kívánják a közös értékeket – olyan kapcsolati hálót is kialakítva, melynek tagjai képesek egymást mindenben segíteni.

Céljuk Táton és közvetlen környékén egy kellemes, élhető és biztonságos közeg megteremtése. A közösségi érdekek megvalósításával, a környezet komfortosabbá, biztonságosabbá tételével, az életet pedig tartalmasabbá téve minden itt élő korosztály számára – hogy Tát valódi otthonná válhasson. A megvalósítást programok szervezésével, pályázatokkal, érdekképviselettel, támogatni vágyók összefogásával, az internet adta lehetőségek kihasználásával és kétkezi munkával igyekeznek elérni.

 

Szerveztek már Mikulásnapot, Játékmentést, Családi Gyereknapot, most pedig második alkalommal kap főszerepet a sport és az egészség. A programok tekintetében igen széles a paletta, dietetikai tanácsadás, ingyenes szűrővizsgálatok, magnetoterápia és mágneses rezonancia vizsgálat. Előkerül az idei világnap kulcstémája a cukorbetegség, de olyan érdekességeket is ki lehet próbálni, mint a grafológia, aurafotózás és Életfa Program.

Természetesen az egészséges életmódhoz az egészséges táplálkozás is hozzá tartozik, az ehhez illeszkedő biotermékekről, vitaminokról és gyógynövényekről a Táti stelázsi gondoskodik.

Érdemes az eseményre sportruházatban érkezni, ugyanis lehetőség nyílik különböző, nem hétköznapi sportágak kipróbálására, mint a nordic walking vagy a cross fitt, valamint lehet csatlakozni az idei rekordkísérlethez, az Egészségedre Tát! 2534 km-es táv lefutásához. Nem kell megijedni, elegendő 5, 8 vagy 16 km-es távot vállalni, ezek összegéből remélhetőleg sikerül az első hangzásra rémisztően hosszú távot teljesíteni. Regisztrálni 13 órától a helyszínen lehet, a startpisztoly pedig 14 órakor dördül el.

A legkisebbeket kézműves foglalkoás, arcfestés és aszfalt rajzverseny várja, tehát kiváló program az egész család részére, ráadásul még az egészségünkért is teszünk valamit!