2019. augusztus 22., csütörtök, Menyhért, Mirjam napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Cserhalmi László kapta idén a Korányi József-díjat

Hídlap.hu — 2016.04.12. 19:02

Otthonában adta át a Korányi József-díjat Esztergom sportjáért Cserhalmi Lászlónak Romanek Etelka polgármester asszony és Erős Gábor képviselő. Ezt a díjat azoknak adományozzák, akik évtizedeken át kimagasló sportvezetői tevékenységet folytattak a városért.  

Cserhalmi László a köszöntésekor,  illetve a díj átadásakor is arról tett tanúságot, hogy számára a sport, az esztergomi sportélet, s azon belül a labdarúgás első számú dolog. Természetesen örült a díjnak, de főleg azért, mert ez jó alkalom lehetett arra, hogy vele együtt beszéljük át a hazai, esztergomi sportélet általa is rangosra emelt periódusait.

Az elismerés átadásakor szerettei körében idézték fel Cserhalmi úr élete, munkássága legnehezebb, legszebb időszakait, a hadifogság embert próbáló idejét, majd a magyar sportéletben betöltött szerepét. Ennek része volt az esztergomi MIM Vasas futballpálya létrehozása, mely gyakorlatilag teljesen a nevéhez köthető.

 

 

Főiskolai végzettséggel, 1952-től dolgozott Esztergomban, majd ennek a fogság vetett véget. 1952-53-ban bekapcsolódott a Sportáru S. C. munkájába. 1953-tól a labdarúgó szakosztály vezetője lett. 1956-ra irányításával a megyei bajnokság élcsapatai között tartották őket számon. Időközben Léhner Károly igazgató patronálásával elkezdték a szigeti pálya építését. A szervezés feladataira Cserhalmi László kapott megbízást, amelyet örömmel, teljes odaadással teljesített, így komoly része volt abban, hogy a korszerű létesítmény tribünnel, öltözővel, fürdővel felépült. Ez volt Esztergom első hitelesített sportpályája. 1957 tavaszán megalakult az Esztergomi Vasas, ahol elvállalta a labdarúgó-szakosztály vezetését, majd a MIM Vasas S. C. elnökévé választották, új színfoltot jelentett az egyesület a város életében.

Rövidesen 700 főre emelkedett a taglétszámuk, megsokasodtak támogatóik úgy erkölcsileg, mint anyagilag. A MIM Vasas komoly bázist jelentett minden sport számára. Ide került az úszás, az evezés, a mostoha körülmények között lévő birkózás, és megalakították a női kézilabda szakosztályt is. Az egyesületben folyó munka rövidesen országos hírnévre tett szert.  A sportpálya elkészítése, majd gyönyörű környezetének és állagának folyamatos megóvása mellett rendbe tették a fedett uszodát is. Itt sikerült olyan körülményeket teremteni, ami záloga lett a későbbi sikereknek.

Az evezős élet is nagy lendületet vett, Cserhalmi László közreműködésének köszönhetően sikerült versenyzésre alkalmas, kitűnő állapotban lévő öt hajót szerezniük a Budapesti Honvéd Egyesülettől. Irányításával bővítették a csónakházat, hosszabb stéget építettek, újabb partszakaszt köveztek ki lépcsőlejáróval és csónakszállítókat készítettek; megteremtették városunk evezősportjának jövőjét. Az egyesület birkózói a Petőfi Iskola tornatermét bérelték ki, amihez nem kis nehézségek árán fürdőt építettek. A kézilabdázóknak új pályát építettek, a sok áldozatos munka pedig meghozta gyümölcsét, az eredmények nem maradtak el. A labdarúgó csapat négy év alatt bejutott az NB II-be, az úszók az országos minőségi pontversenyben az első öt között végeztek, számos tehetséget adva a magyar úszósportnak. A vízilabdázók két év alatt az NB II közelébe kerültek és a birkózó szakosztályt az ország számottevő egyesületei között tartották számon, valamint a női- és férfi kézilabdázók is fejlődésnek indultak.

Komoly energiát fordított a tömegsport támogatására, intézményeik állandóan tele voltak a mozgást igénylő emberekkel.  Munkája elismeréseként beválasztották az Országos Vasas Sportegyesületek elnökségébe, 1961-ben az OTSH díszoklevelét is megkapta.

 

Ezúton gratulálunk Cserhalmi László úrnak!