2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Újdonságok a kulturális programkínálatban

Hídlap.hu — 2016.04.12. 19:44

Érdekes és újszerű kulturális programokon vehetünk részt hétvégétől városunkban. A Helischer József Városi Könyvtár, a BTK PPKE és az Esztergomi Dzsámi Múzeum és Kávézó szervezésében irodalmi kurzus, Quiz night és kávéklub Esztergomból jöttünk, mesterségünk címere címmel sorakozik lehetőségként szabadidőnk tartalmas és kellemes eltöltésére.

A Helischer József Városi Könyvtár és a BTK PPKE közös szervezésében irodalmi és történelmi témájú kurzusokon vehetünk részt, melyeket egyetemi tanárok tartanak a könyvtárban, természetesen mindenki számára közérthető előadásban. Valamennyi olvasni szerető, történelem illetve irodalom iránt fogékony (legyen az akár tanár, diák vagy mindettől független érdeklődő) látogató számára nagyszerű élményt nyújtanak, a részvétel pedig ingyenes.

Az alábbiakban a kurzusok időpontját és az aktuális témákat olvashatják.

 

A Dzsámi Múzeum és Kávézó két programmal is várja az érdeklődőket, az egyik egy érdekes tudáspróba, a Quiz Night történetéről röviden annyit kell tudni, hogy egy szentendrei fiatalember pár évvel ezelőtt útjára indított egy kezdeményezést, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel egyre szélesebb körben valósított meg. Napjainkra eljutottunk odáig, hogy Budapesten több helyszín, valamint a megyeszékhelyek, egyetemi városok mellett egyre több város határon innen és túl csatlakozott és kéri csatlakozását ehhez az igen szórakoztató tudáspróbához. Már a hetedik kvíz-bajnokság zajlik ebben a szezonban, az országos döntőkön több százan várják izgatottan a kérdéseket.

Éppen ezért eljött az ideje annak is, hogy Esztergom felvegye a kesztyűt és megmutassa, mit tud. A Quiz Night minden péntek este a Dzsámi Kávézóban lesz. Megvan a lehetőséget arra, hogy a május 21-i országos döntőre a legjobb eredményt elérő csapatot küldjék, ahol már tétje is lesz a versengésnek.

2-5 fős csapatok jelentkezését várják, de nem elég jelentkezni, a csapatnak egy vállalható nevet kell választania, amivel a bajnokság során végig szerepelnek. A csapat tagjai menet közben, de nem egy fordulón belül, cserélődhetnek a csapatkapitány „engedélyével”. A jelentkezéseket a Dzsámi Kávézóban lehet leadni, a részvétel ingyenes. Minden forduló után két nyertest hirdetnek, egy összesített győztest és a villámkérdések győztesét. Mi a nyeremény a játékélmény mellett? Egy-egy üveg bor, valamint a forduló résztvevőinek fogyasztására kedvezményt adnak.

 

 

Az Esztergomi Dzsámi másik kezdeményezése egy kerekasztal beszélgetés kéthetente vasárnap délutánonként Esztergomból jöttünk, mesterségünk címere címmel, melynek epizódjaira olyan esztergomi embereket hívnak meg, akik ugyanazt a mesterséget művelik, de más és más irányt képviselnek, és szívesen mesélnek a kulisszatitkokról. Szakmájuk mesterei, ezért felkérték őket arra is, hogy ne csak meséljenek, hanem mutassák is be a tisztelt közönségnek munkájuk gyümölcsét. Egyik alkalommal ételeket, bort vagy különleges sütiket kóstolhatunk, máskor regényekből, versekből, filmekből kapunk ízelítőt, „zene zendül, énekszó pendül”, avagy megismerkedhetünk egy-egy bonyolult tánclépéssel, beszámolót hallhatunk egy-egy sportversenyen elért győzelem igaz történetével vagy kézbe vehetünk akár egy aranyérmet is.

A műsorterv a következő:

Április : A GASZTRONÓMIA hónapja, főszerepben a szakácsok és cukrászok

Május: SZÉPÍRÓK, ILLUSZTRÁTOROK és MÉDIAMUNKÁSOK hónapja

Június: ZENÉSZEK és ZENETANÁROK hónapja

Július: A SZÍNHÁZ és a MOZI világa

Augusztus: szünet

Szeptember: A mozgás két formája: TÁNC és SPORT

Részvételi szándékukat a Dzsámi Kávézó és Múzeum elérhetőségein jelezhetik.