2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Ezen a hétvégén sem fogunk unatkozni!

Nyiss Ránk! Kulturális és Hagyományőrző Fesztivál

Hídlap.hu — 2016.05.03. 22:03

Hétvégén (május 7-8.) kerül megrendezésre a Nyiss Ránk! Kulturális és Hagyományőrző Fesztivál Bajót - Péliföldszentkereszten, immár kilencedik alkalommal.

Nyiss az egyházra!

Nyiss a kultúrára!

Nyiss a művészetekre!

Nyiss a hagyományokra!

 

Ez a négy jelmondat is sejteti, igen összetett programkínálattal vár bennünket a Bajót-Péliföldszentkereszten megvalósuló fesztivál, mely az évek során komoly kistérségi, regionális rendezvénnyé nőtte ki magát.

 

A szervezőktől az idei programok után érdeklődtünk, csalódásban most sem lesz részünk; zene, a legváltozatosabb műfaj kínálattal, színház, hagyományőrzés, kiállítások, az egyházi hagyományok őrzése, mindez ingyenesen vár minden látogatót a hétvégén.

 

A korábban csak vallási jelentőséggel bíró rendezvény továbbra is nagy hangsúlyt fektet a Mária búcsúra és a zarándokhelyre, a Lourdes-i barlangnál tartandó szabadtéri szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálja, vasárnap fél 11 órai kezdettel.

 

A rendezvény szervezői, melynek táborát több civil szervezet, Bajót és Nyergesújfalu települések önkormányzatai, a katolikus egyház és számos támogató alkotja, már évekkel ezelőtt felismerték a terület adta lehetőséget, így az egyházi hagyományokat évről-évre egyre több kulturális és hagyományőrző programmal egészítették ki, melyeket hamarosan a könnyűzenei koncertek is követtek.

 

Idén fellép a fesztiválon többek között a Magna Cum Laude, a  Margaret Island, Szabó Balázs Bandája, Pál István “Szalonna” és Bandája és a Parno Graszt. A műfaji sokszínűséget garantálva az érdeklődők Völner Eszter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének szakos hallgatójának, valamint a Mogyorósi Fúvós Zenekar koncertjét is meghallgathatják.

 

További különlegessége a rendezvénynek, egyedülálló módon a térségben, a lovas hagyományok őrzése és bemutatása. Ennek legkiemelkedőbb produkciója a Magyarock Dalszínház A padlás című előadása, de több olyan szakmai bemutatóval is találkozhatunk a hétvégén, melyet hagyományőrző egyesületek és lovasíjászok garantálnak.

 

Mindezen programok mellett kézműves vásártérrel, finom ételekkel és gyermekprogramokkal várnak minden érdeklődőt, azt hiszem mindenki találhat kedvére való szórakozást; ne hagyják ki a lehetőséget!