2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Ilyen Corsót még nem látott a város!

Hídlap.hu — 2016.05.18. 18:04

Három színpad, több mint 100 program, több tízezer ember, több száz méter hosszú vásár; ilyen volt a Corso a Comediumon, a hétvégén!

 

Bár az időjárás nem volt a legkedvezőbb a hétvége elején, ennek ellenére kilátogattam a Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztiválra. Kezdetben csak egyszeri látogatást terveztem, de hamar meggyőztek, itt érdemes lesz mindhárom nap jelen lenni; őszintén szólva, ahogy elállt az eső eszem ágában sem volt bármit is kihagyni.

 

 

Nem is tudom, hol kezdjem, nem szeretném kilóméteresre ereszteni a mondandóm, mert manapság már nincs kereslet az ilyen hosszú írásokra, viszont az az elképesztő programkínálat és élmény, ami a hétvégén; hozzáteszem ingyenesen várt mindenkit a Duna parton, ekkora terjedelembe férne bele.

Nézzék el nekem, ha a nézőpontom egy kicsit szubjektív, de rövid időn belül azon kaptam magam, kiestem a szerepemből és, mint fesztivállátogató jártam-keltem a helyszínek között, tehát a következőket, mint az itt ért benyomások élvezőjét, lelkes “fesztiválozót” olvashatják.

 

A Kis-Duna sétány felől közelítettem meg a rendezvényt és egy ideig el is időztem itt. Ha nem lettem volna éhes, valószínű akkor sem tudtam volna ellenállni ennek a látványnak és illatoknak. A Tütü busz előtt cövekeltem le, ugyanis pont előttem szedték ki szuper barbecue sütőjükből a 12 órával ezelőtt oda berakott marhaszegyet. A folytatásról csak annyit, hogy isteni volt; ilyen és ehhez hasonló street food “művészekkel”  lehetett találkozni a sétányon, utána pedig sörrel-borral öblíteni az ebédet-vacsorát. Bár nem volt ez sem sörfesztivál, sem pedig bor; mégis olyan kínálat várta a látogatókat, hogy sok erre specializálódott rendezvény megirigyelhetné.

 

 

Szóval éhséget és szomjúságot csillapítva felfedező körútra indultam a programok tekintetében. A Katona István utcában lévő színpadon, ahol leginkább színházi előadások zajlottak, olyan dolgot láttam, aminek a párosítása álmomban sem jutna eszembe; bizonyára ezért sem én állok a színpadon. Komolyra fordítva a szót, Pion István és Szlávy Eszter előadása teljesen magával ragadott. A slam-es előadás és a többszörös rúdtánc világbajnok mozdulatai a szememet és a fülemet is odaragasztották a színpadra.

 

Tovább haladva olyan dolgokat próbáltam ki, melyek valószínűleg nem az én korosztályom számára voltak elsődlegesen pozicionálva, de ezzel mit sem törődve fújtam az óriás buborékokat és pingáltam az élőszobor ruháját.

 

 

Már a programfüzetből értesültem róla, hogy több cirkuszi társulat is jelen lesz a rendezvényen, ezzel kapcsolatban voltak előítéleteim, mert őszintén szólva már gyerekkoromban sem kötött le túlságosan ez a program; az ítéletem abban a pillanatban váltott pozitívra, mikor a sétányon összefutottam néhány óriásgólyalábas fiatalemberrel, akik csalogatására lementem az Erzsébet parkba.

 

 

Nagyon örültem neki, hogy nem volt állat, sem ijesztő bohóc, a cirkusz számomra egészen új arca mutatkozott be. Gyerekek és felnőttek bohóckodtak inkább a különféle zsonglőr mutatványok elsajátítása közben, de a pont az “i”-re a Freak Fusion Cabaret előadás volt. Különleges, kissé, de jó értelemben groteszk hangulat, légi akrobatika, tűzzsonglőrök; egyszóval tényleg egy másik univerzumban éreztem magam.

 

 

Az esték is illeszkedtek a napközbeni jó hangulathoz, végigtáncoltam az Abba, Halott Pénz és Quimby koncerteket tulajdonképpen egy egész városnyi emberrel, mert a létszám becsléseim szerint ezt közelítette meg. A nap abszolút zárása pedig tényleg “ALL IN” volt a parkban, bár nem az első számú kedvencem az elektronikus zene, de a hangulat magával ragadott.

 

 

Még szerencse, hogy nem kell egy évet várni, a szervező csapat idén még kétszer “csinálja a fesztivált”.

 

Ezúton gratulálok Nekik, le a kalappal!

 

Fotók: Comedium Corso - FotoN

                                                     

                                                                                                                                                          FPI