2020. július 9., csütörtök, Lukrécia napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Már használják az új erdei vasutat

Hídlap.hu — 2016.06.29. 10:55

Magyarország vadregényes hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A korábbi két szakaszt összekötő Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti pálya kiépítésével teljes kisvasúti vonalon, összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig.

 

Az Ipoly Erdő Zrt. fejlesztésének keretében felújított 6477 méter hosszúságú, keskeny nyomtávú erdei vasúti pálya megépítésével megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés a Szob-Márianosztra és a Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta kisvasúti vonalak között. Az 1,1 milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztéshez az EU kiemelt pályázata 600 millió, a Földművelésügyi Minisztérium 300 millió forint összegű támogatást nyújtott, amit az erdőgazdaság a saját forrásaival egészített ki.

 

A Márianosztra-Nagyirtáspuszta erdei vasút mostani működtetéséhez több ok vezetett, hiszen a Szob – Nagybörzsöny vonal soha nem volt személyszállítás számára összekötve, ez a középső szakasz újjáépítésével csak most valósulhat meg először. A másik két kapcsolódó szakasz felújítása az elmúlt évtizedben történt meg külön-külön, különböző tulajdonviszonyok és más pályázati források bevonásával. Történeti okok miatt tehát külön üzemeltetők látják el a vasúti forgalom lebonyolítását. A vasúti szakaszok üzemeltetői számos erőfeszítést tettek azért, hogy minél összehangoltabban tudják az utasok szállítását megoldani.

 

 A Márianosztra-Nagyirtáspuszta közötti szakaszon a gördülő állomány fejlesztése folyamatos, és abban az esetben, ha az erre a szakaszra éppen most készülő motorvonat is munkába áll, a nagyobb utasforgalom is könnyebben kezelhető lesz.

 

A fejlesztés attrakció és szolgáltatás is egyben: a környezettudatos erdei turizmus valamennyi válfaja számára utat nyit a Börzsöny belső régiójának egyedülálló értékei felé, növelve a térség turisztikai vonzerejét.

 

Az új pályaszakasz vonalvezetése, lejtése és tájesztétikai értéke egyaránt kuriózum. Szob és Nagybörzsöny között hazánk egyik legkanyargósabb, és leghosszabb hegyvidéki erdei vasútján utazhatunk. A Szob-Nagyirtáspuszta közötti nyomvonal több mint 300 métert emelkedik, majd közel 200-at süllyed, legmagasabb pontján eléri a 425 métert. Ennél magasabbra hazánkban csak budapesti Gyermekvasút kapaszkodik, az is csak tíz méterrel.

 

A Dunakanyarból indulva a Börzsöny talán legszebb vonulatain utazhatunk, így első rangú turisztikai célállomássá emeli a környéket, ahol a kirándulók erdei környezetben csodálhatják a gyönyörű vidéket.

 

A kisvasutazást érdemes más programokkal összekötni, hiszen ez a térség és a Börzsöny egésze több napos itt tartózkodásra kiváló lehetőségeket kínál. A Dunakanyarban lévő Bringa- és InfóPont további segítséget nyújt a térség aktív felfedéséhez (Cím: 2636 Nagymaros, Fő tér 1., Telefon: +36 (20) 232-4246, E-mail: fapedal@gmail.com, +36 30/336-3902, GPS: 47.788888, 18.960644).

 

A túrautakban bővelkedő Börzsöny és az Ipoly völgye igazi gyöngyszem az aktív időtöltés kedvelői számára.

A csóványosi vagy éppen a hegyestetői kilátóból kitekintve szélesre nyílik a látómező, előtérben a börzsönyi és dunakanyari tájképpel.

 

A Börzsöny hazánk kisvasutakban leggazdagabb hegysége, a tájegység délkeleti részén a királyréti, északon akemencei erdei vasút várja a túrázókat.

A város zajától távoli, kulturális látnivalókban gazdag börzsönyi települések között olyan nevezetességeket találhatunk, mint a márianosztrai híres búcsújáró templom, Drégely vára vagy épp a Honti-szakadék.

 

Forrás: erdeikirandulasok.hu

Fotó: MTI