2019. szeptember 15., vasárnap, Enikõ, Melitta napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Vigyázat! Lassú járművek az utakon!

Hídlap.hu — 2016.07.19. 14:31

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a mezőgazdasági járművek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatra, valamint a vonatkozó közlekedési szabályok betartására hívja fel a figyelmet.

 

A nyári betakarítások időszakában megyénk közúti közlekedésében megélénkül a mezőgazdasági vontatók, lassú járművek (traktorok), önjáró munkagépek (kombájnok) forgalma. A közlekedésben résztvevők gyakran találkozhatnak a velük azonos, vagy párhuzamos útfelületen közlekedő, vagy azt keresztező, különböző kategóriákba sorolható
járművekkel, valamint terményekkel megrakott járműszerelvényekkel, melyek közlekedése fokozott baleseti kockázatot rejt magában.A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, valamint önjáró munkagépek kizárólag akkor vehetnek részt a közúti közlekedésben ha:


1.)Azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha tiltja a jelzőtábla, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg,

2.)Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és megfelel a vonatkozó
műszaki előírásoknak (világító és jelzőberendezések, fékberendezés),

3.)A zöld ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja (indítónapló eseményszerű vezetése, határozat). Amennyiben a jármű vezetője az előírásokat nem tartja be, úgy az intézkedő rendőr a hatósági engedélyt a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni.

4.)Leszerelt vágóasztallal közlekedik,

5.)A túlméretes jármű, az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik,

6.)A fenti járművek a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt illetve az úttestre felhordott szennyeződéseket letakarítják.

7.)A szállított terményt letakarják.A rendőrség arra kéri a közlekedésben résztvevő járművek vezetőit, hogy a közlekedés biztonsága érdekében a nagyméretű mezőgazdasági járműveket, a terményszállító tehergépkocsikat fokozott figyelemmel közelítsék meg, legyenek türelmesek, előzékenyek és segítsék az ilyen jellegű járművek közlekedését.

 

A rendőrhatóság jogkörében eljárva, jogalkalmazóként a közlekedésben résztvevők testi épsége, vagyonbiztonsága érdekében köteles eljárni, illetve intézkedni. A fenti szabályok, valamint a rendeletekben előírt normák folyamatos betartása a közlekedők, valamint betakarításban dolgozó gazdasági társaságok, magánszemélyek közös érdeke.


Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság