2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Idén is keresik Esztergom Ételét

Hídlap.hu — 2016.08.10. 14:43

Ötödik alkalommal szervezik meg szeptember 9-10-11-én az Ízek - Korok - Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált, amelynek második napján ismét keresik Esztergom Ételét. Szeptember 10-én 15 órától a gasztronómiáé lesz a főszerep. Az első ízben a tájjellegű étel hiánya miatt megrendezett főzőverseny mára meghatározó része lett a fesztiválnak.

 

A versenyzők magyar alapanyagok felhasználásával, családi recept alapján vagy saját kreativitásuk szerint készítik el ételkülönlegességeiket. A sportszerű résztvevők lelkesedésének és nyerni akarásának eredményeképpen, már 2013-ban is olyan nagyszerű fogások születtek, mint a Fiatal bárány combja Mátyás király ajánlásával, amelynek során a kemencében sült húst fűszeres juhtúróval töltött burgonyával tálalták.

 

A Várvédő vitéz szüze reszkess török körettel 2014-ben bizonyult a legjobbnak, a városunkhoz méltó fantázianév egy olyan szűzérmét takart, amelyet grillezett zöldségekkel,valamint hagymaszósszal és padlizsánkrémmel töltött tésztabagyuval tálaltak.

 

A 2015-ös év győztes étele az Esztergombóc ágyon pihenő rosé kacsamell lett lilahagymalekvár és almapüré kíséretében. A zsűri tetszését leginkább a párolt káposztával töltött krumpligombóc nyerte el, amelynek az “Esztergombóc” nevet adták a versenyzők.


A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Konyha által támogatott eseményen szakmai zsűri bírálja a fogásokat. A zsűri elnöke idén is Buday Péter mesterszakács, akinek szakmai tudásában bízva az idei nyertes ételben sem fogunk csalódni. Az értékelésnél a zsűri figyelembe veszi az ízek harmóniáját, az ötletességet, az éttermekben való előállítás lehetőségét és a tálalást is.


A verseny résztvevőit a 100.000 forintos fődíj mellett az a megtiszteltetés is motiválja, hogy kreációjuk egy évig viseli az ‘Esztergom Étele 2016’ címet, amely több helyi étterem étlapjára is felkerül.


Az idei év újdonságaként egyéb gasztronómiai programokkal, bemutatókkal is kiegészül a főzőverseny.A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak szeptember 10-­én, Esztergomban három helyszínen: az Erzsébet parkban, a Mindszenty téren és a Kis -­ Duna sétányon.


A versenyre szeptember 7-ig lehet jelentkezni a http://www.izekkorokhangulatok.hu/cikk/1285-esztergom-etele-2016/ 
címen elérhető jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével.

 

A NEVEZÉS INGYENES!