2019. szeptember 15., vasárnap, Enikõ, Melitta napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Ne dőljön be a telefonos csalóknak!

Hídlap.hu — 2016.08.22. 14:07

Az elmúlt időszakban elszaporodtak a telefonon keresztül elkövetett csalások. A tettesek legtöbbször mobiltelefon szolgáltató képviselőjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményről értesítenek.

 

A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelően, egy ATM-nél, telefonfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott számra. A kért feltöltések összege 5.000 forinttól akár 200.000 forintig is terjedhet. Általában biztosítják a sértetteket, hogy a megadott számra feltöltött összeg, a nyereménnyel együtt, néhány perc múlva megjelenik a bankszámlájukon. A megcsillogtatott nyeremény nagysága eddig több esetben alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kételkedők bizalmát megnyerje, és a tranzakciókat végrehajtsák.

 

Kérjük, fogadja meg a Komárom_Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós tanácsait!Az ilyen és hasonló esetek elkerülésének érdekében érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:


- Ne tegye ki közösségi oldalakon a telefonszámát!
- Bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, melynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását, vagy
telefonfeltöltést, ne válaszoljanak, szakítsák meg a hívást!
- Jegyezzék fel a hívó telefonszámát , ha bemutatkozik, a nevét is!
- Ne hajtsák végre a hívó utasításait! Ne feledje, aki nem játszott szerencsejátékon, az nem is nyerhetett semmiféle nyereményt!
Önkormányzatok, nyugdíjfolyósítók, szerencsejátékok szervezői, telefontársaságok nem utalnak át telefonos megkeresés alapján, és nyeremény címén pénzösszegeket!

- Mindig legyen gyanús, ha Önnek kell ahhoz pénzt átutalni, hogy „nyereményét” megkaphassa!
- Ha esetleg mégis megtörtént a csalás, tegyenek feljelentést a rendőrségen! Semmi esetre sem célszerű belenyugodni abba, hogy tévedésbe ejtették Önöket!Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság