2020. július 9., csütörtök, Lukrécia napja van.
Email:  Jelszó: 

Sajtóközlemények

Kincsek, amik összekötnek - Projektzáró konferencia Révkomáromban

Hídlap.hu — 2016.08.25. 22:50

Nyitott kapu és felvidéki népviseletbe öltözött lányok fogadták Révkomáromban a Várban a „HUNG-2015 Komárom-Esztergom megye” pályázat projektzáró rendezvényére érkezőket. A gyönyörűen felújított valaha lőporraktárként funkcionáló teremben a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és Értéktár valamint a CSEMADOK által szervezett konferenciára sokan ellátogattak határ mindkét oldaláról.

 

A résztvevőket köszöntötte Popovics György, a megyei közgyűlés és Értéktár Bizottság elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit, kormánybiztos, dr.Völner Pál államtitkár, Stubendek László Észak-Komárom polgármestere. Részt vett az eseményen dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke, Turi Bálint Komárom város alpolgármestere, Borsó Tibor és Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnökei, valamint Petheő Attila a CSEMADOK Komáromi Területi Választmány elnöke.

 

 

Elsőként Popovics György szólt a hallgatósághoz, aki a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár eddigi munkájáról szólt. Elmondta, hogy A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2013-ban döntött a Megyei Értéktár létrehozásáról és a Megyei Értéktár Bizottság felállításáról, melynek célja, hogy szellemi, kulturális javainkat, szokásainkat, jelképeinket és egyedi termékeinket felkutassuk, őrizzük és nyilvántartsuk.  A megalakítás óta több pályázati kiíráson vett sikeresen részt a megyei önkormányzat.

 

 

Először 2014-ben a HUNG-2014-es pályázat keretében a Földművelésügyi Minisztériumtól 10 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert az önkormányzat. Ennek a pályázatnak az eredményeként 47 megyei érték került be a Megyei Értéktárba. Ugyancsak ennek a projektnek köszönhetően létrejött egy vándor és állandó kiállítás. Emellett Érték és Hagyomány címmel elkészült az értéktár anyagát tartalmazó újság, egy imázsfilm és egy a kor kihívásainak megfelelő, informatív honlap (www. kemertektar.hu). A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2015. decemberében nyújtotta be a mostani „HUNG-2015” kódszámú pályázatot. A pályázat céljaként közös projektek megvalósítását jelöltük meg a határon túli magyarok lakta településekkel, együttműködésben. A Földművelésügyi Minisztérium 3 millió forinttal támogatta.

 

 

A felvidéken folytatott gyűjtőmunkát területileg a történelmi Komárom és Esztergom vármegyék területére terjesztettük ki. A külhoni kapcsolatainkat két olyan civil szervezet jelenti, akik már a 2014-es pályázat megvalósítását is segítették, a Csemadok Komáromi Területi Választmánya és Gazda Polgári Társulás. A Hunagrikumok ügye nemzeti ügy, amelyet minden magyar magáénak érez, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán él. Ez a pályázat erősíti a nemzeti összetartozás érzését azáltal, hogy felkutatjuk, megőrizzük azokat a kincseket, melyek összekötnek minket. A Felvidékről összegyűjtött kincsek folyamatosan kerülnek fel a kemertektar.hu honlapra. A hazai értékek is tovább bővültek, jelenleg 59 érték található a Megyei Értéktárban. Ennek a pályázatnak a keretében elkészítettünk egy a felvidék kincseit bemutató imázsfilmet, melynek ősbemutatójára projektzáró konferenciánk keretében kerül sor. A megyei elnök azt is elmondta, terveik között szerepel megyénk összes I. és II. világháborús emlékművének összegyűjtése és az azokon szereplő nevek megörökítése az utókornak. Ennek végeztével szeretnénk tovább folytatni a munkát, az 56-os, a milleniumi az összetartozás napi és kitelepítési emlékművek egybegyűjtésével határon innen és túl. Hatalmas feladat, melyben számítunk a települési önkormányzatok, helyi értéktár bizottságok segítségre.

 

 

Czunyiné dr. Bertalan Judit köszöntőjében az államalapítás ünnepe kapcsán megjegyezte: minden a megyei értéktárba bekerülő érték, legyen az természeti, épített vagy szellemi méltó Szent István örökségéhez, s ezen értékek összegyűjtésével mindenki hozzájárul szent királyunk művének folytatásához. Ezt az értékőrző munkát köszönte meg azoknak a kormánybiztos, akik e pályázatok lebonyolításában és az étékek gyűjtésében részt vesznek.

 

 

Dr. Völner Pál arról beszélt, hogy jelen világunkban az értékmérő sokszor anyagi jellegű, az érdek és a hatalom felülír mindent. Éppen ezért nagyra becsüli azokat a kezdeményezéseket, melyek a valódi értékről szólnak, hiszen azt bizonyítják, hogy az értékek legalább ilyen fontosak. A köszöntők után előadások következtek. Dr Veres Zoltán megyei jegyző a HUNG-2015 pályázatot mutatta be, ezt követően Bara Zoltán a Pons Danubii ügyvezető igazgatója „ Kincsek, amik összekötnek” címmel tartott előadást, utána a Komáromi RFÜ  eredményes programjairól hallhattak a résztvevők, majd Vasi Emma RDV-RTT igazgatója a regionális fejlesztések finanszírozásáról tartott előadást. Legvégül Petheő Csaba zárszóval köszönte meg a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatnak az eredményes együttműködést.

 

 

A rendezvény keretében emléklapot adtak át annak a 12 értéknek, melyek újonnan kerültek be a Megyei Értéktárba.

 

 

Az értékek megtekinthetőek a kemertektar.hu weboldalon.