2019. december 10., kedd, Judit napja van.
Email:  Jelszó: 

Sajtóközlemények

Előzzük meg a vadbaleseteket

Hídlap.hu — 2016.09.09. 17:42

Ebben az időszakban sok a vadbaleset térségünkben is. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság néhány jótanácsot közölt a balesetek megelőzése érdekében.

 

Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/h sebességgel megy, jóval több ideje lesz reagálnia egy hirtelen felbukkanó vadra.

   

Ne telefonáljon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.

   

Kapcsolja be a biztonsági övet!

   

Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!

   

Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.

   

Tartson nagyobb követési távolságot!

   

Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elgondolkodni – különösen éjszaka egy kihalt úton.

   

A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha vadat lát, lassítson!

   

Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek.

   

Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

   

Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

   

Vészfékezzen, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé! Adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

   

Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112-es segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.

   

Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az lopásnak számít!Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság