2019. december 5., csütörtök, Vilma napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

A Magyar Festészet Napja Esztergomban

Hídlap.hu — 2016.10.06. 20:32

Idén tizenötödik alkalommal ünnepeljük a magyar kortárs festészetet. Minden évben október 18., Szent Lukács, a festők és orvosok védőszentjének napja köré szerveződnek azok a kiállítások, ahová a kortárs művészetet kedvelő nagyközönséget várják.

 

2002-ben a Feneketlen tónál egy hétvégén indult az első rendezvény. Mára többhetes rendezvénysorozattá duzzadva, több száz résztvevő kiállítóval, közel száz, országosan és külföldről csatlakozó galériával büszkélkedhetünk. Alapítványunk kurátorainak önzetlen, egészéves munkáján alapul a festészet ünnepének sikere.

 

Egyedülálló és egyetlen alkalom Magyarországon, amikor több száz kortárs festőművésszel találkozhat a közönség egy időben és térben. Célunk e művészeti ág népszerűsítése, megkedveltetése, lehetőséget teremtve a nagy találkozások számára. Éppen ezért, tárlataink ingyenesen látogathatók.

 

2016-ban három nagy pilléren nyugszik a festészet ünnepe. Esztergomban a fő helyszínen, Újbudán a fővárosban és Szolnokon a Tisza partján egymás után nyílnak az izgalmas kiállítások. A vidéki helyszínek különösen fontosak számunkra, ezzel is kinyilvánítjuk nyitottságunkat az ország más területein alkotó festőművészek felé. Innovációs eleme tevékenységünknek az is, hogy folyamatosan bővítjük a hozzánk csatlakozó galériák körét. Ennek köszönhetően találtunk rá új, frissen megnyitott kiállítóhelyekre, amiket e programsorozattal könnyedén a képzőművészet vérkeringésébe kapcsolhattunk. Innovatív megoldás az is, hogy lehetőség szerint egy kiállítás megnyitó eseményén több társművészet is szerephez jut, mint színház, zene, látvány- és előadóművészet.

 

Hagyományosan a festészet ünnepe ad alkalmat a szakmai díjak átadására. Október 16-án Esztergomban, a Szent Adalbert Központban rendezett Élő Magyar Festészet című kiállítás megnyitójával egybekötött gálaesten kerül sor a nagy eseményre, ahol több száz művész alkotásait csodálhatjuk meg. Az Életműdíjat egy 70 év feletti doyen kapja. A Magyar Művészeti Akadémia Festészeti-díját egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő személy veheti át a középgenerációból. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat pedig az a professzionális fiatal alkotó kapja, akinek munkáját a szakma is korán elismeri.

 

A Magyar Festészet Napja Alapítványának elsődleges és fő támogatója, valamint tizenöt éve változatlanul segítője Újbuda Önkormányzata. Több éve a támogatók között tudhatjuk a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatát is.

 

Az idei kiállítás sorozatunk fővédnöke: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergombudapesti érsek. A Magyar Festészet Napja főrendezvényei három városban, három egymást követő napon várják a közönséget.

 

 

Október 14-én immár hagyományosan Újbudán, a magyar festészet ünnepének bölcsőjében nyílnak sorra a kiállítások. A Bartók Béla úton a Móricz Zsigmond körtérig számos galéria kapcsolódik be az egésznapos, ingyenes, igényes, interaktív és látványos rendezvényfolyamba. A Kokas Ignác emléktábla koszorúzásával a Kelenhegyi Művészházból indul a rendezvény. Ezt követően az Újbuda Galériában a Kelenhegyi úti Műteremház festőművészeinek alkotásaiból nyílik kiállítás, amelyet Józsa Kitty művészettörténész nyit meg. Kiemelkedően izgalmas programnak ígérkezik 14 órai kezdettel a Galériaséták a Bartókon című program, amelyben a Bartók Béla úti galériákat látogatjuk sorban a Gellért tértől a Gárdonyi térig. Garami Gréta művészettörténész és Sipos Endre művészetfilozófus vezeti végig a látogatókat tárlatról tárlatra. Egy-egy teljes kiállítás, esetleg egy mű részletes bemutatása teszi érdekessé és tanulságossá a sétát. A hagyományos Csontváry emléktábla-koszorúzás után Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész emlékkiállítása tekinthető meg a B 32 Galéria és Kultúrtérben az Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. szervezésében. Nemcsak a nagyméretű tojástempera képek láthatók majd, hanem a kisméretű gyöngyszemek: gvassok, akvarellek és grafikák is kiállíttatnak. Megnyitja: Szotyori László festőművész, Kokas Ignác tanítványa.

 

Október 15-én egésznapos eseménysorral csatlakozik a Szolnoki Képzőművészeti Társaság a rendezvénysorozathoz, a város és a környék meghatározó galériáinak részvételével. A művésztanárként is aktív Sárközi Antal festőművész az elmúlt évben nyerte el a Szolnoki Művésztelep díját, így ebben az évben az ő kiállításával nyitja a fesztivált a KERT Galéria. A Szoboszlai Galériában hagyományosan egy művészházaspár, Nádas Alexandra képzőművész és Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész kiállítását tekinthetik meg. A Szolnoki Képzőművészeti Társaság csoportos tematikus kiállítása az ‘56-os emlékév részeként Az áldozat szabadsága címmel megnyitó ünnepséggel és díjátadó gálával várja a közönséget több helyszínen is, az Aba-Novák Agóra Galériában valamint a Szolnoki Galéria és TISZApART Mozi termeiben. Ugyancsak ezen a napon látható a III. Szolnoki Bronzöntő Szimpózium zárókiállítása is.

 

Október 16-án a festészet ünnepének kiemelt kiállításaira a királyok földjén, az ország szívében, Esztergom városában kerül sor. Az eseménysorozat az esztergomi Keresztény Múzeumban Magyarországi szentek címmel országos pályázati kiállítással és díjkiosztó ünnepséggel indul. A tárlatot Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója vezeti. A Dzsámi Galériában a Fénybrigád és meghívottai üvegfestészeti kiállítás nyílik Szekeresné Czinege Erzsébet ünnepi köszöntőjével. Innen a Rondella Galériába várjuk az érdeklődőket az Üdvözlet a szabadsághozóknak – Salus libertatem ferentibus című pályázati kiállításra, amely az 1956-os forradalom és Mindszenty bíboros emléke előtt tiszteleg. A művészeket és a közönséget üdvözli Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergombudapesti érsek. „Az üldöztetés idején a leghűségesebb pásztor” emlékét Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány titkára méltatja, megnyitóbeszédet Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója mond. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díját Dr. Hóvári János főigazgató adja át. Az esztergomi várban különleges látványban lehet részünk. Fény és árnyék címmel Atlasz Gábor festőművész egyéni tárlata nyílik, amelyet a Velázquez asztala tánc-mozgásszínházi előadás kísér, Horváth Ange László és Atlasz Gábor közreműködésével.

 

A festészet ünnepe leglátványosabb kiállításának és díjátadó gálájának Élő Magyar Festészet címmel a Szent Adalbert Központ ad otthont. Magyarország három festészeti generációjának, több száz alkotónak monstre bemutatóján a közönséget üdvözli Szurcsik József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető docense. 18.00 órai kezdettel kerül sor a Díjátadó gálaünnepségre. Az immár évtizedes hagyományra visszatekintő Magyar Művészeti Akadémia-díj, a Maticska-díj és az Életműdíj a legrangosabb szakmai elismeréssé nőtte ki magát. Zenei élménnyel zárul az est, Gaál Gábor és Móra Erzsi akusztikus kalandozásaival egy szívmelengető bluesos-folkos világzenei köntösben.

 

A kiemelt rendezvények nyitánya Véssey Gábor festőművész kiállítása lesz ’56-os oltár címmel a Szent István Bazilika Lovagtermében, szeptember 22-én. „E kiállítás rajzai, képei és szobrai emlékezések, költői transzpozíciók, expresszív látomások, meditációs helyek, amik egyrészt kötődnek a valósághoz, – hisz ez hívta elő őket – másrészt ellendülnek attól, mert így: az emlékezés, az érzelem, s az értelem szent háromszögén át a kifejezés erejével válik láthatóvá – egy személyes, tehát európai prizma által – az, ami igazából, vagyis szellemi értelemben történt. “ (Véssey) Az eseményt Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg.

 

Az MROE (Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete) számtalan művésztanára közös országos kiállításával évek óta emeli a rendezvénysorozat színvonalát. Az alkotók az ország különböző területeiről érkeztek, alapfokú művészeti iskolákban, középiskolákban és főiskolákon tanítanak. Legtöbbjük hivatásos művész, de sokan kiváló rajztanárok, akik nagyon szeretnek alkotni.

 

Az érdeklődők október 8-án a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben tekinthetik meg a tárlatot Szalai József művésztanár, az MROE elnöke nyitóbeszédét követően.

 

Az idén sem maradhat el a Magyar Festészet Napja egyik legsikeresebb és a festők között is legnépszerűbb kiállítása: a miniképek együttese. A 20×20 cm-es vászonra készült festmények között a díjazott mesterek és a fiatal művészek alkotásait egyaránt megtaláljuk. Miniatűr remekműveik szemet gyönyörködtetőek és nagy festői kérdések felvetésére inspirálják a művészeket. A MINIKÉPEK – 100 festőművész kiállítása október 11-étől lesz látható a Vizivárosi Galériában, Olescher Tamás galériavezető lelkes támogatásával. Megnyitóbeszédet Feledy Balázs művészeti író mond.

 

Október 17-én ötéves jubileumát ünnepli a NŐI VONAL című kiállítás a Próféta Galériában. A minden évben nagy érdeklődést és magvas gondolatokat kiváltó tárlat a kortárs magyar festőművész hölgyek egy-egy karakteres művének bemutatására vállalkozott. A kiállítás sorozat létrehozásának egyik oka között szerepelt az is, hogy a nők évszázadokig nem lehettek a festőakadémiák tagjai.

 

Két egymást követő napon a legfiatalabb generáció mutatkozik be. Október 18-án a Kálvin téren (a templom előtt) IX. kerületi diákok festőperformansszal készülnek a festészet ünnepe alkalmából, így szólítva meg az utca népét – főként azokat, akik nem szánhatnak időt arra, hogy ellátogassanak egy tárlatra. Október 19-én a Művészeti iskolások kiállítása nyílik a Deák 17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galériában Gassama Szabó Bernadett művészettörténész köszöntőjével.

 

Október 20-án a Klebelsberg Kultúrkúria ad otthont az Átszellemített tárgyak című tárlatnak, amelyet Sipos Endre művészetfilozófus nyit meg. Itt síkplasztikák láthatók: a plasztikus képek harmadik dimenzióban is megnyilatkozó kollázsok, montázsok, változatos technikával készült elgondolkoztató, ugyanakkor esztétikai élményt nyújtó alkotások. Ötven kortárs képzőművész osztja meg érzéseit, gondolatait, vizuális élményeit a nézőkkel.

 

Október 21-én Vincze Angéla festőművész Szabadság című kiállítását Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész nyitja meg az Erdei Éva Galériában. A művésznő alkotásaiban az igazi szabadság megtapasztalását fedezhetjük fel: bírni a legfontosabb dolgot a világon, anélkül, hogy birtokolnánk.

 

Október 22-én Tradíció és megújulás címmel üvegfestészeti kiállítás nyílik a Róth Miksa Emlékházban.

 

Magyar Festészet Napja Alapítvány