2020. szeptember 25., péntek, Eufrozina, Kende napja van.
Email:  Jelszó: 

Sajtóközlemények

Ne engedjünk teret a csalóknak!

Hídlap.hu — 2016.10.13. 21:10

A 2011-es és a majdani, 2021-es népszámlálások közötti évtized közepén, 2016. október 1-31. /pótösszeírás egészen november 8-ig tart/ között a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól összeírást /mikrocenzus/ végeznek Magyarországon. 

 

A kérdezőbiztosok otthonukban keresik fel lakosokat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által összeállított kérdések megválaszolásra kerülhessenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb információkat, amelyekkel jó, ha tisztában van az ember, és amelyek bűnmegelőzési szempontból biztonságosabbá tehetik az elkövetkezendő bő egy hónapot.

 

1./ A felmérésben nem minden lakás lesz érintett. Az érintett ingatlanok tulajdonosainak a biztosok előzetesen 3 esetben dobnak be a postaládába értesítőt, melyen található egy ingyenesen hívható telefonszám időpont egyeztetés céljából. Aki a felmérésben érintett, annak az adatszolgáltatás kötelező; elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után!

A biztosok által használt értesítők mintáját, valamint a megyénkben érintett települések listáját hírlevelünk melléklete tartalmazza.

 

2./ A kérdezőbiztosok nem papír alapon fogják felvenni az adatokat, hanem vagy laptoppal, vagy tablettel érkeznek az érintett személyekhez, és rögtön elektronikus adathordozóra rögzítik a válaszokat.

 

3. / Minden kérdezőbiztosnak személyi igazolvánnyal, névre szóló, hátoldalán vezetői aláírással ellátott kártyaigazolvánnyal, megbízási szerződéssel és Mikrocenzus 2016 feliratú válltáskával kell rendelkeznie az összeíráskor.

 

4./ Amennyiben valaki szeretné leellenőriztetni a nála jelentkező kérdezőbiztos „valódiságát”, úgy azt az ingyenesen hívható 80-200-014-es telefonszámon megteheti.

 

5. / A mikrocenzusról bővebb tájékoztatót a www.ksh.hu/mikrocenzus2016 oldalon találnak az érdeklődők, illetve a fent közölt ingyenes zöld számot hívhatják.

 

6. / Az összeírás kérdései internetes felületen is megválaszolhatók, az ehhez szükséges tudnivalókról és a szükséges internetes kódról levélben tájékoztatják az érintetteket. Hírlevelünk mellékletét képezi a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztató levele is. Az internetes válaszadás biztonságossá teszi a felmérést,

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy ebben az időszakban fokozottabban figyeljenek az esetlegesen felbukkanó tolvajokra, trükkös elkövetőkre, akik a népszámlálást akarják kihasználni az állampolgárok megtévesztésére, a könnyű zsákmányszerzésre. Ne adjunk esélyt az elkövetőknek, legyünk elővigyázatosak!

 

Az egyedülálló, és/vagy idős emberek kérjék a szomszédok segítségét a számlálóbiztos érkezésekor, ha maguk nem tudnak teljesen megbizonyosodni arról, vajon tényleg az illetékes személy érkezett –e meg.


Van tehát több mód, hogyan kerülhetjük el az áldozattá válást. Ne feledjük: ne engedjünk be idegent a lakásba, ha mégis, akkor soha ne hagyjuk őrizetlenül! Amennyiben mégis baj történne, úgy a 107-es, vagy 112-es segélyhívó számokon értesíthetjük a rendőrséget a történtekről.

 

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság