2019. december 5., csütörtök, Vilma napja van.
Email:  Jelszó: 

Sajtóközlemények

Bűnmegelőzési ajánlások a Halottak Napjára

Hídlap.hu — 2016.10.27. 21:43

Mindenszentek és Halottak Napja közeledtével sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához, hogy elhelyezzék a kegyelet virágjait és meggyújtsák az emlékezés gyertyáit.

 

Van, aki már napokkal előtte megjelenik a temetőben, hogy rendbe hozza a sírokat, érzelmileg is felkészüljön a megemlékezés napjára. A temetőket azonban nem mindenki azért látogatja, hogy szerettei sírjánál megemlékezzen. Ilyenkor gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, sírokról történő virág- és koszorú eltulajdonítás, illetve alkalmi- vagy zseblopás.

Hogy ne váljon károsulttá a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri, fogadja meg a következő
tanácsokat:

   

Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljen környezetére, kézi-, illetve válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig maga előtt tartsa.
   

Az értékeit ruházatában, táskája belső zsebeiben, lehetőség szerint szorosan testközelben tartsa, vagy akár több helyen tárolja, és kerülje el, hogy őrizetlen maradjon.
   

Bankkártyája mellett ne tartsa a PIN kódját, lakáskulcsa mellé ne helyezzen lakcímet tartalmazó feliratot, mivel ezen adatok birtokában az elkövető további kárt okozhat.
   

Amennyiben gépjárművel közelíti meg a temetőt, ne hagyjon értékeket a gépjármű utasterében! Az üléseken hátrahagyott tárgy felkelti a tolvaj figyelmét. Az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot vagy feltörni a zárat. A személygépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz!
   

A járműben meglévő mechanikai vagy elektronikus védelmi eszközt használja a parkolás során. A jármű ajtaját, valamint ablakait mindig zárja le miután távozott. Az indítókulcsot, a gépkocsi iratait tartsa magánál, biztonságos helyen, ne tudjanak illetéktelenek hozzáférni.
   

Lehetőség szerint kijelölt parkolóban vagy jól megvilágított, forgalmas helyen hagyja autóját.
   

Soha ne hagyja őrizetlenül táskáját miközben a sírt rendezi.

Alkalom szüli a tolvajt!
   

Tegyen feljelentést, ha meglopták! Amennyiben időben észleli alopást, kérje a közelben álló személyek vagy a járművezető segítségét. Ne szálljon szembe a tolvajjal! .


A rendőrség a közterület felügyelettel és a polgárőrséggel közösen ebben az évben is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozott odafigyelésüket, hogy a megemlékezést ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés!


Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság