2019. december 5., csütörtök, Vilma napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Beer Miklós: vár rájuk egy nagy találkozás

Hídlap.hu — 2016.11.01. 21:10

Bár a korábban jellemző, a gyászoláshoz kapcsolódó egyházi és népszokások eltűnőben vannak, a vallásos embernek ma is több kapaszkodója van a gyász, a veszteség feldolgozásában.

 

Beer Miklós váci megyéspüspök szerint természetes, hogy átrendeződnek a hangsúlyok a gyász megélésében, a régi, megszokott formákat új szokások veszik át. Az egyház egy kicsit irányítani is igyekszik ezt a folyamatot azzal, hogy megpróbálja a legmélyebb keresztény üzenetre koncentrálni a gyászt, amely Jézus Krisztus megváltó halála és feltámadása felé viszi az ember személyes gyászát.

 

A sírokon meggyújtott gyertya azt a hitet jelképezi, hogy a hívő ember a halál utáni jövőre irányítja a figyelmét, és azzal a meggyőződéssel búcsúzik szeretteitől, hogy vár rájuk egy nagy találkozás.

 

A nem vallásos embereknek is erőt és vigasztalást nyújt, hogy a barátok, ismerősök, szomszédok osztoznak a gyászukban. Beer Miklós a nem hívő embereknek is azt szokta mondani: nincsenek egyedül.

 

A püspök azt javasolja a családoknak, hogy a gyereket is vigyék magukkal a temetőbe, engedjék, hogy gyertyát gyújtsanak, virágot vigyenek a sírra. A gyerekek nagyon érzékenyek, megérzik, hogy valami fontos dologról van szó, és nem szabad őket kihagyni olyan élményekről, amelyek hozzátartoznak az életünkhöz. Emlékezzenek együtt az elhunyt rokonokra, meséljenek róluk a gyerekeknek, hangsúlyozta a váci megyéspüspök.

 

A halottak napja és a mindenszentek ünnepe a köztudatban ma már nem igen különül el. A keresztény emberek számára a mindenszentek ünnepe azt jelenti, hogy istennek az az örök terve, hogy mindannyian teljes életet éljünk, vagyis szentekké legyünk, a szeretetben, az önzetlen jóságban teljesedjünk ki.

 

Az élet igazi célja, értelme a szent élet, és a kereszténység ezt kapcsolja össze a halottak napjával, a személyes gyászunkkal.

 

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI