2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Sajtóközlemények

Ősszel is biztonságosan

Hídlap.hu — 2016.11.03. 17:27

Ez az időszak ezért teljesen más közlekedési formát, magatartást igényel, mint azt a nyári időszakban megszokhattunk, alkalmaztunk. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a gyalogosok és kerékpárosok számára.

 

A megváltozott közlekedési feltételek próbára teszik a gépjárművezetők mellett a gyalogosok és kerékpárosok mindennapjait is. Részükre az alábbiakat tanácsoljuk:

 

Az őszi hónapokban országos szinten jellemző, hogy sajnos több gyalogost ütnek el, melynek egyik oka, hogy a gyalogosok egy része nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Az elütött gyalogosok fejében az esemény bekövetkezése előtt meg sem fordul, hogy a nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, és körültekintés nélkül, meggondolatlanul nem tanácsos az úttestre lépni. Legyünk körültekintőek, várjuk meg, amíg a gépkocsi elhalad! Természetesen annak megítélése, hogy egy gépkocsi milyen távolságban van, és milyen sebességgel közlekedik, nem egy egyszerű feladat. Még gyakorlott szemmel is tévedni lehet, ezért a gyalogosok inkább többször gondolják meg és nézzenek körül, mielőtt lelépnek a járdáról.


A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni.


Kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral (első, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma), fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedniük.


Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha pl. egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet.


Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.


Az ősz időszakban kiemelt szerepet kap a már említett láthatóság kérdése. Nagyon lényeges, hogy kerékpárosként és gyalogoskén lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján, útpadkáján éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselünk. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos! Ha ugyanis fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz.

 

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Fotó: babaszoba.hu