2020. december 1., kedd, Elza napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Magyar Kulturális Napok Bambergben

Hídlap.hu — 2016.11.04. 20:15

Esztergom bajorországi testvérvárosában magyar kulturális napokat szervezett 2016. október 28 – 30 között a CulturElle Alapítvány, valamint Bamberg és Esztergom város önkormányzatai. Esztergomot Romanek Etelka polgármester és Meszes Balázs képviselő mellett a Sic Transit Folkműhely képviselte a rendezvénysorozaton.
 

 

A kulturális napok megszervezésére két esemény is alapot adott: az 1956-os forradalom kitörésének 60. évfordulója és a két város testvérvárosi együttműködésének közelgő 25. évfordulója.

Esztergom delegációját Andreas Starke, Bamberg főpolgármestere fogadta, aki Esztergom polgármesterével együtt áttekintette a két város együttműködésének eddigi tapasztalatait és megbeszélték a közeljövő lehetséges programjait.

Ezután az Esztergomból érkezett vendégek, kiegészülve a Sic Transit tagjaival magyar nyelvű idegenvezetésen tekintették meg a város főbb nevezetességeit. Bamberg Rómához hasonlóan hét dombra épült város, 73.000 lakossal, egyetemi központ 13.000 diákkal, püspöki székhely, emellett jelentős ipari központ is. Belvárosa 1993 óta a világörökség része.

 

 

A Magyar Kulturális Napok megnyitóját este a város egyik legelegánsabb helyén, a Harmoni Tükörtermében rendezték, ahol közel száz esztendeje (1918-ban) fogadták el a Bajor Szabadállam demokratikus alkotmányát.

Dr. Christian Lange kultúráért felelős polgármester beszédében felidézte a népek közötti kommunikáció fontosságát a jövő építésének szempontjából, beszélt az 1956-os forradalomról, valamint részletesen bemutatta Bamberg és Esztergom testvérvárosi együttműködésének területeit és eredményeit.

 

Magyarország képviseletében Tordai-Lejkó Gábor, hazánk müncheni főkonzulja és Dr. Szabó Dezső, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva  a kultúra közvetítő hatását egymás jobb megismerésében.

 

Romanek Etelka polgármester megnyitó beszédében kitért Németország és Magyarország, benne Bamberg és Esztergom ezeréves múltjára, közös eredőjükre, hiszen István király Bambergben kérte meg II. Henrik császár leánya, Gizella kezét és innét hozta el Esztergomba. A két európai keresztény értékeket valló állam ezer éven keresztül iránymutatóként működött más országok részére is, Esztergom és Bamberg pedig királyi és egyházi székhelyként nagyban befolyásolták a két ország, egyben Európa történelmét, szellemiségét, lelkiségét. Esztergom polgármestere mindemellett köszönetet mondott a német embereknek, köztük a bambergieknek is a nehéz napokban nyújtott közvetlen segítségért 1956-ban. A nap zárásaként a helyi zeneiskolában ifjabb Szakcsi Lakatos Béla és zenekara adott zajos, több visszatapsolásos dzsesszkoncertet az értő fülű közönség és telt ház előtt.

 

 

Vasárnap délelőtt a Dómban tartott szentmise zenei hátterét közreműködőként a budapesti Ars Nova Sacra kórus adta, a Magyar Kulturális napok záróeseménye pedig Dragomán György felolvasóestje volt az E.T.A. Hoffmann Színház színészeinek közreműködésével.