2019. október 20., vasárnap, Vendel napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

A Prédikálószéken 103km/h-s széllökések voltak

Hídlap.hu — 2016.12.02. 13:45

Az elmúlt este orkánerejű széllökéseit a pilisi erdőkben is lehetett érezni, a Visegrádi-hegységben található Prédikálószéken például 103 km/h-s széllökéseket regisztrált a meteorológiai mérőberendezés. A webkamerák folyamatosan frissített képével is társított, online elérhető időjárásadatokat egyre többen nézik meg indulás előtt, túrájuk megtervezésekor.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén található egyes kilátók a közjóléti-turisztikai funkcióik mellett, kivételes elhelyezkedésüknek és tengerszint feletti magasságuknak köszönhetően meteorológiai mérőállomásként is működnek, ami nem csak a szakemberek által végzett referenciaadat-gyűjtést és -elemzést teszi lehetővé, hanem a természetjárók dolgát is megkönnyíti kirándulás tervezésekor. Hiszen például a 756 méter magas Pilis-tetőn, vagy a 639 magasan található Prédikálószéken egészen más időjárási viszonyok uralkodnak, mint a városban. Így indulás előtt, az öltözet és a felszerelés összeállításánál nem árthat „első kézből” tájékozódni a magasabb vidékeken végbemenő időjárási folyamatokról, hogy megfelelően felkészülve vághassunk neki akár egy rövidebb túrának is a hideg évszakban.

 

A nyáron avatott, hármashatár-hegyi Guckler Károly-kilátópont környékén tegnap este 93 km/h-s, a pilis-tetői Boldog Özséb-kilátóból 91 km/h-s, míg a Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb, október végén átadott prédikálószéki kilátójából 103 km/h-s széllökéseket regisztráltak a berendezések. Az online elérhető felületeken egyúttal az aktuális hőmérsékletről, a páratartalomról, a szélirányról, a csapadékhelyzetről, de a mérőberendezések jóvoltából még a légnyomásról és az UV-B sugárzás intenzitásáról is tájékozódhatunk.

 

A percre kész időjárásadatokat és a webkamerák képeit az alábbi linkeken lehet elérni.

 

Pilis-tető (Boldog Özséb-kilátó)

http://www.idokep.hu/automata/pilismeteor

webkamera: http://pilismeteor.hu/viewpage.php?page_id=6

 

Prédikálószéki kilátó

http://www.idokep.hu/automata/predikaloszek

webkamera: http://www.idokep.hu/webkamera/predikaloszek

 

Hármashatár-hegy (Guckler Károly-kilátópont)

http://www.idokep.hu/automata/LHHH

webkamera: http://www.idokep.hu/webkamera/nagyatilla84