2020. július 12., vasárnap, Izabella, Dalma napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Átadták a megye elismeréseit

Hídlap.hu — 2016.12.02. 15:48

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés december 2-án, pénteken, az esztergomi Szent Adalbert Központban tartotta ünnepi díjátadó közgyűlését, amelyen többek között átadták a Komárom-Esztergom megye kitüntető címeit is.

 

Idén Esztergomban vehették át a megyei önkormányzat elismeréseit azok, akik munkájukkal, tevékenységükkel sokat tettek Komárom-Esztergom megyéért. Elsőként Romanek Etelka, Esztergom polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, aki beszédében úgy fogalmazott: Esztergom és a környék települései számára kiemelten fontos, hogy kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot ápoljanak a megyei közgyűléssel. A következő időszakokban a vidéki Magyarország és benne Komárom-Esztergom megye települései is új lendületet kaphatnak. Ez azért nagyon fontos, mert ha egy település fejlődik, akkor erős közösségek alakulnak ki, ami az identitásukat erősíti.

 

 

A felszólalók között volt Czunyiné Dr. Bertalan Judit, aki a mindennapi hősök munkáját méltatta. A kormánymegbízott azt mondta: ezekkel a díjakkal azoknak a mindennapoknak a hőseit emelik ki a megyei közösségből és azokat állítják példaként a lakkosság elé, akik a hétköznapjainkat erősítik. Mentők, rendőrök, tűzoltók, kulturális szereplők. Ezek a szakmák és azok a társadalmi szervezetek, akik a díjakat kapják, rengeteg féleképpen tudnak hozzátenni a város feladatához, a város kötelezettségéhez. A nagyobb katasztrófahelyzeteknél, mint a néhány évvel ezelőtti árvíz, ezek a szervek összefogtak és azonnal jött a segítség, az önkéntes feladatvállalás. Méltán lehetünk büszkék a díjazottakra és példaképként állhatnak előttünk – fogalmazott Czunyiné Dr. Bertalan Judit.

 

 

A kormánybiztos hozzátette: nem csak a mindennapi hősök részesülnek elismerésben, hanem azok is, akik más szolgálatot, más küldetést választottak, legyen az a kultúra, a zene vagy a művészet területe. Ők mindannyian olyan feladatot vállalnak, amelyek a megye értékeit, településeit, közösségét és ezek jó hírét erősítik, gazdagítják.

 

Czunyiné dr. Bertalan Judit, kormánybiztos méltatta a díjazottak tevékenységét, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az elismerés átvétele után még több munka vár majd rájuk.

 

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője az identitás fontosságáról beszélt, illetve kiemelte, hogy ezek a díjak fontos szerepet játszanak a megyei önazonosság és hovatartozás szempontjából.

 

 

Az államtitkár úgy fogalmazott: egyre többször hangzott el az alkotmányos, a nemzeti identitás fogalma az utóbbi időben. Részben azért, mert az Alaptörvény ötéves évfordulóját ünnepelhettük idén, részben pedig a kialakult migrációs válság kapcsán. Ez egy nagyon elvont, magasan lebegő fogalomnak tűnik, de ha arra gondolunk, hogy egy identitás, egy önazonosság miből áll össze, akkor már könnyebben megértjük, hogy miről beszélünk. Beszélhetünk közösségeinkről, településekről, a megyénkről és magáról az államról is. A megye is a megyei identitásnak az őrzője, amit ezekkel a díjakkal is kifejez. Megkeresi azokat az embereket, akik a maguk területén a legtöbbet hozzátettek ehhez az önazonossághoz.

 

Dr. Völner Pál kifejtette: tudjuk, hogy mi egy többnemzetiségű megye vagyunk. A kultúra és az identitás nem homogén, egyszínű dolog, hanem egy mozaik. Sok színből áll össze és sok értéket hordoz. Nem csak a hazai és a megyei települések, hanem a határon túliak is hozzá tartoznak.

 

Az államtitkár hozzátette: a most díjazottak a saját munkájukkal nyújtanak biztonságot az élet több területén. Ez fontos, hiszen mit ér az identitás, ha nincs időnk foglalkozni vele, mert egyéb bajok kötnek le bennünket. A kitüntetettek mind példaképek is egyben. Fontos, hogy ezeket az értékeket életben tartsuk és át tudjuk adni a következő generációnak is.

 

 

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke felszólalásában kiemelte: nagy megtiszteltetés és öröm együtt lenni azokkal, akik mindennapi tevékenységük során többet akarnak, sokszor erejükön felül teljesítenek, alkotni, teremteni vágynak, jobbra törekednek.

 

Hozzátette, a megyei önkormányzatnál munkatársaival nemcsak azért dolgoznak a megyéért, mert ez a feladatuk, hanem azért is, mert felelősséget éreznek iránta.

 

„Ezt az érzést szeretnénk átadni minél több honfitársunknak” - fogalmazott.

 

 

DÍJAZOTTAK:

 

Komárom-Esztergom Megye Közgyűlése 2008-ban alapította a „Komárom-Esztergom Megye Mentődolgozója, Polgárőre, Rendőre, Katasztrófavédelmi dolgozója, Vám-és Pénzügyőre” kitüntető címeket a megye területén példaértékű szakmai teljesítményt nyújtó személyek munkájának elismerésére.

 

Komárom-Esztergom Megye Mentődolgozója – 2016

Szűcs Gyula, a Tatabányai Mentőállomás gépkocsivezetője

 

Komárom-Esztergom Megye Polgárőre -2016

Fehérvári Zoltán, Lábatlan Polgárőr Egyesületének alelnöke

 

Komárom-Esztergom Megye Rendőre -2016

Somogyi Szabolcs, címzetes rendőr főtörzszászlós

 

Komárom-Esztergom Megye Katasztrófavédelmi Dolgozója -2016

Somogyi Éva, címzetes tűzoltó őrnagy asszony

 

Komárom-Esztergom Megye Vám- és Pénzügyőre -2016

Sári László, pénzügyőr őrnagy

 

Komárom-Esztergom Megye Sportjáért -2016

Oszuska Zoltán, a Dág KSE egykori játékosa, edzője és mecénása

 

Komárom-Esztergom Megye Közgyűlése 2001-ben „Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díjat” alapított azon személyek, csoportok elismerésére, akik kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtottak, vagy tartósan átlag feletti eredményes szakmai munkát végeztek.

 

Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díjban részesült:

Dr. Péntek Péter, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal egykori jegyzője

Pézsa Tibor, vívó olimpiai és világbajnok, minden idők egyik legsikeresebb magyar vívója

Kátai Ferencné, a Táti Porcelánbaba Klub alapítója és vezetője

 

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 1992-ben alapította a Komárom-Esztergom Megyéért díjat olyan személyek és csoportok munkásságának elismerésére, akik a megye életében munkásságukkal, életművükkel maradandó értéket alkottak.

 

Komárom-Esztergom Megyéért Díjban részesült:

Ing. Tibor Mikus PhD, Nagyszombat Kerületi Önkormányzat elnöke

Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar

Hans-Peter Schössler, a Rajna-Pfalzi Sportszövetség egykori főügyvezetője

 

Hamarosan fotógalériával jelentkezünk!