2020. május 25., hétfő, Orbán napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Fodrászok jótékonykodnak Esztergomban – interjú

Hídlap.hu — 2016.12.06. 16:14

A térségben élő és dolgozó fodrászok fogtak össze azért, hogy Esztergomban ingyen, karácsonyi ajándékként levágják és rendbe tegyék azoknak a rászorulóknak a frizuráját, akik nem tehetik meg, hogy szépségszalonba járjanak. Krucsóné Krischneider Zsuzsanna Esztergomban dolgozik, ő is részt vesz a december 11-ei akción. A jótékonysági kezdeményezéshez már tíz szakember csatlakozott a környékről. Zsuzsával, vagy, ahogy a városban mindenki ismeri, Zsozsóval beszélgettünk a példamutató akcióról.

 

Honnan jött a jótékonysági kezdeményezés ötlete? Miért gondoltad úgy, hogy csatlakozol?

 

Már tavaly is szerettem volna valami hasonlót, de olyan későn jutott eszembe, hogy lehetetlenség lett volna karácsony előtt megszervezni. Idén is felvetődött a gondolat, de lehet, hogy ez is hamvába hal, ha Lászlovszki Ingridtől - akit nem ismertem - nem jön egy üzenet: részt vennék-e egy ilyen közös hajvágásban? Gondoltam, szuper, akkor csináljuk együtt. Ekkor a Facebookon kerestünk még több fodrászt. Végül 10 szakember jött össze. Ami számomra érdekes, hogy a legtöbben nem esztergomiak. Jön fodrász Párkányból, Únyról, Tátról és a térségből. Ingrid, a fő ötletgazda például lábatlani.

 

 

Sokan adományokat gyűjtenek ilyenkor, ti a fodrászatot választottátok, miért?

 

Egy fodrászhoz elmenni nem csak annyit jelent, hogy levágják a hosszúra nőtt hajunkat. Én úgy gondolom, hogy annál sokkal többet. Akkor, abban az 1-2 órában törődést, figyelmet, kényeztetést kapunk. A nehéz sorsú embereknek nincs lehetőségük arra, hogy mindezt pénzért megvegyék. A fodrász, mint a többi szépség ipari szolgáltatás mondhatni luxus egy hontalan, kispénzű vagy sokgyermekes családnak. Ott, ahol kevés az élelem, esetleg nincs elég tüzelő vagy meleg csizma, abban a családban ez az utolsó, ami fontos. Ez így teljesen érthető is. Ugyanakkor egy ötgyerekes anya is NŐ, egy nehéz sorsú 15 éves is hiú kamasz. Tehát mindenkinek szól a meghívás, akinek nem áll módjában fodrászra költeni. Azt mindenki maga dönti el, hogy rászoruló-e. Mi nem vagyunk gazdag emberek, nem tudjuk megoldani ezeknek az embereknek a problémáját, de ha a munkánkkal adhatunk egy pici örömet, törődést, akkor miért ne? Közhely, de igaz, hogy jó érzés adni!

 

 

Mit szólsz ahhoz, hogy ilyen sokan csatlakoztak hozzátok?

 

Sosem kételkedem abban, hogy a legtöbb ember szeret, akar segíteni. Mégis meglepett az, ahogy és ahányan reagáltak a Facebookos felhívásra. Sokan jelezték, hogy ott szeretnének lenni, bármiben segítenek, söprik a hajat, adományt hoznak, osztanak, szendvicseket, sütit csinálnak és teát főznek stb. Szponzorok biztosítják számunkra a hajvágó kendőket, törölközőket, sampont és az összes anyagot amire szükségünk lehet. Nagyon örültünk ennek is mindannyian. Voltak, akik csak egyszerűen behoztak hozzám, az üzletbe egy zsákot tele adománnyal. Csak győzzük a helyszínre szállítani! Nagyon klassz összefogás lett ebből a kis akcióból. Bárki bármit mond: Esztergom egy csodás város, csodás közösséggel. Ebből kaphattunk már ízelítőt például az árvízi védekezésnél is. Felemelő érzés volt ott lapátolni! Együtt!

 

 

Mikor és mennyi időn keresztül várjátok a résztvevőket?

 

December 11- én reggel 8 órától várjuk az embereket egy hajvágásra - egy mosolyért. Azt, hogy meddig, nem tudjuk megmondani, hiszen elképzelésünk sincs, hogy hányan veszik igénybe majd a szolgáltatásunkat. Mi azt terveztük, hogy addig maradunk, ameddig igény lesz a munkánkra, és amíg bírjuk szuflával. Mivel egyszerre 8-10 fodrász fog dolgozni, óránként mintegy 20-25 hajvágást tudunk beütemezni. Picit izgulunk, hogy lesz-e ennyi érdeklődő. Bízunk benne, hogy sikeres lesz a jótékonysági hajvágás! Ha igen, lesz folytatás is.
 

 

 

Meg tudod fogalmazni, hogy miért csináljátok?

 

Sokan kérdezték, hogy miért csinálom ezt, nem elég, amit amúgy is dolgozom az üzletben? Miért nem csinálok féláras napot inkább a rászorulóknak? Én nem szeretnék olcsón, fél áron dolgozni! Az ajándék csak szívből, ingyen az igazi. Biztos vagyok benne, hogy egyikünk sem ment volna be dolgozni vasárnap az üzletébe, pénzért. Ide pedig több fodrász jelentkezett, mint ahányan elférnénk. Ingyen! Mert ez ajándék.