2020. április 6., hétfő, Vilmos, Bíborka napja van.
Email:  Jelszó: 

Gazdaság

Több fizetésért csökkennek az adók

Hídlap.hu — 2016.12.08. 18:08

Emelkedik a minimálbér, változik a társasági adó, a kisvállalkozói kedvezmény a duplájára nő – többek között ezekről a gazdasági változásokról számolt be Völner Pál igazságügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője december 8-án Esztergomban. 

 

Az utóbbi hetek egyik fő témája a Magyarországon meginduló béremelkedések voltak.

 

Völner Pál sajtótájékoztatóján elmondta: a kormányzatnak a bérszínvonal emelkedésében két jelentős terület áll rendelkezésére, az egyik a közszféra béreinek rendezése. Már több fizetést kapnak a pedagógusok, a rendvédelmi dolgozók életpályájához kötődően szintén egy többlépcsős béremelést vezettek be, ugyanígy időről időre az egészségügyi dolgozóknál, szociális szférában lévőknél is korrekciókra került sor a bérek tekintetében. Jövőre az állami tisztviselők fizetését is rendezik.

 

Ugyanakkor a gazdasági élet szereplői tekintetében az államnak nagyon kevés direkt eszköz áll rendelkezésére, hogy a bérszínvonalat, például a minimálbér emelkedését befolyásolja.

 

Az államtitkár kifejtette: az első Orbán-kormány idején mintegy 150 százalékkal emelkedett a minimálbér összege, ezzel szemben a szocialista kormányzás nyolc éve alatt 73.500 forintig sikerült feltornászni ezt a bérkategóriát. Jelenleg 111 ezer forint a bruttó minimálbér, a szakmunkás minimálbér pedig 129 ezer forint. Az előbbi emelkedik jövőre 127.500 forintra, 2018-ban pedig 138 ezerre. Ugyanez várható a szakmunkás minimálbérnél, 161 ezer forint lesz 2016 januártól, illetve 2018-ban eléri a 180 ezer forintot.

 

Völner Pál hozzátette: született egy megállapodás is a munkavállalói és munkáltatói szervezetekkel, amely tartalmazza, hogy az állam jelentős adócsökkentésekkel segíti a bérszínvonal emelkedését. Jövőre egységesen, minden vállalkozásra kilenc százalék lesz majd a társasági adó, illetve öt százalékkal csökkennek a szociális hozzájárulási terhek, amelyet 2018-ban további két százalék követ.

 

Az államtitkár elmondta: a korábbi szocialista időszakkal szemben nem hitelekből és teljesítmény nélkül történnek a kifizetések és ezek a teljesítmény elérések, hanem a magyar emberek munkája, munkahelyteremtése a fedezete. 2010-ben tizenkét százalékos volt a munkanélküliség, ezt sikerült öt százalék alá levinni az elmúlt években. Az így termelődő járulék és adóbefizetések segítik a költségvetést abban, hogy az adóterheket a kormány folyamatosan csökkenteni tudja.

 

A béremelkedések mellett emlékezhetünk, hogy egységesen tizenhat százalékra sikerült levinni a személyi jövedelemadó mértéket, amely most tizenöt százalékon áll. Európában talán a legkedvezőbb adózású ország vagyunk – fogalmazott Völner Pál.

 

Az államtitkár hozzátette: ezt a gazdaságpolitikát fogjuk folytatni a következő években és remélhetőleg ez minden háztartásban érezhető lesz úgy, mint korábban a rezsicsökkentés hatásai.