2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

A béremelésekről tájékoztattak megyénk országgyűlési képviselői

Hídlap.hu — 2016.12.09. 13:20

Évtizedek után először, több esztendőre szóló bérmegállapodást köt a kormány. Leginkább a munkavállalók számára fontos, hogy tartható és kiegyensúlyozott bérmegállapodás jöjjön létre - mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos pénteken egy sajtótájékoztatón, melyen, és Bencsik János, Tatabánya országgyűlési képviselője Völner Pál Esztergom térségének országgyűlési képviselője és Schmidt Csaba is részt vett.

 

Komárom országgyűlési képviselője kiemelte, a minimálbér-megállapodásról és a járulékcsökkentésről szóló megállapodás azért fontos, mert ennek hatása van a többi szektor béreire is.

 

Völner Pál, Esztergom térségének országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a 1020-ben létező 12 százalékos volt a munkanélküliségnél a kormány nem gyakorolhatott volna nyomást a munkaadókra, ugyanakkor a kialakított egykulcsos adórendszer, és a családi adózás miatt egyes ágazatokban a nettó bérek növekedése béremelés nélkül is éreztette a hatását.

 

"A minimálbér emelésével, sikerült nyomás alá helyezni az egész bérszektort. Az ehhez kapcsolódó adómódosítások, a társasági adó és a szociális hozzájárulások csökkentése fedezetet biztosít, hogy munkáltatóknak se okozzon aránytalan terhet béremelés"- tette hozzá a képviselő.

 

Bencsik János elmondta, az elmúlt három-négy évben olyan mértékben növekedett a cégek termelékenysége, hogy ez fedezetet biztosít 10-15 százalék azonnali béremelésre. Néhány gazdasági társaság az elmúlt hónapokban döntött ilyen mértékű béremelésről, a többiek pedig az elkövetkezendő hetekben hozzák meg döntésüket.

 

A képviselő úgy vélte, az Országgyűlés döntése alapján a 2017-tól érvényes adó és járulékcsökkentés egy következő béremelés lehetőségét teremti meg. Azért hagyja a kormány a társasági adó megfelezésével a legnagyobb gazdasági társaságoknál a profit felét, hogy azt visszaforgassák a bérek emelésére.

 

Komárom-Esztergom megye gazdasága lendületben van, az óriásplakátokon is látjuk, hogy van olyan cég, aki azzal a jelszóval hirdeti magát a városban, hogy lendületben vagyunk. Az országos béremelési törekvésekhez Tatabánya is csatlakozott egy lépéssel - mondta a város polgármestere.

 

Schmidt Csaba szólt arról, hogy az önkormányzat saját bevételeiből 2017 január elsejétől a tíz százalékos illetmény-alap emelést valósít meg. Ha az adóbevételek növekedése meghaladja az öt százalékot, 2018 januárjától újabb, öt százalékos illetményalap emelésre kerül sor a Városháza köztisztviselői számára.

 

A polgármester hozzátette, a cégek elkezdtek versenyezni a munkavállalókért. A versenyképesség megőrzéséhez arra van szükség, hogy növekedjen a termelékenység és a kormányzattól is kapjanak segítséget.