2019. október 20., vasárnap, Vendel napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Gyermelyen ünnepeltek a nemzetiségek

Hídlap.hu — 2016.12.16. 10:55

20. alkalommal rendezte meg a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a Nemzetiségek Napját, amelynek ezúttal Gyermely adott otthont december 15-én.

 

A rendezvény ebben az évben a megyei közgyűlés, Gyermely Község Önkormányzata és a gyermelyi Német Nemzetiségi Önkormányzat összefogásával valósult meg. A Gyermelyi Kippkopp Napközi Otthonos Óvoda ünnepi műsora után Kókai Rita polgármester köszöntötte a megjelenteket, röviden bemutatta Gyermely történetét és a Gyermelyi Zrt.-t, majd az elmúlt néhány év fejlesztéseiről és a terveikről számolt be.

 

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében emlékeztetett, pár évvel ezelőtt még büszkén mondhattuk, hogy a megyében az országban élő nemzetiségekből 9 megtalálható. Ez a szám sajnos mára 5-re csökkent. Hozzátette, éppen ezért fontos lenne, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, és bevonjuk az értékőrző munkába. Az a fiatal, aki megismeri nemzetiségének gyökerét, annak értékeit, azt megszereti, és ha megszereti, meg is őrzi - fejtette ki gondolatait a közgyűlés elnöke.  

 

Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólalásában az identitás megőrzésének fontosságát és a hagyományápolás összetartó erejét emelte ki. Úgy fogalmazott: amikor különböző nemzetiségekről beszélünk, akkor elmondhatjuk azt is, hogy sokkal több dolog köt össze minket, mint ami megkülönböztet.

 

A műsor folytatásában az óvodások után a Gyermelyi Általános Iskola diákjai is bemutatkoztak. Német nyelvű gyerekmusical előadásukat nagy tapssal jutalmazták a vendégek. Juhász Attila, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a nemzetiségi önkormányzat szerepéről és feladatairól szólt röviden, majd az iskolások sárközi lakodalmas táncot adtak elő. Az eseményt a gyermelyi Dalárda férfikar ünnepi műsora zárta.