2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Januárban leteszik az új emlékmű alapkövét

Hídlap.hu — 2016.12.16. 11:49

Folyamatosan zajlik a Szent Anna temető felújítása Esztergomban. A rekonstruálás mellett új szobrokat is elhelyeznek majd, januárban teszik le például a magyar áldozatok emlékművének alapkövét. 

 

A felszámolatlan temetőben a második világháború idején a környéken elhunyt szovjet katonákat helyezték örök nyugalomra. Ezt a területet hozta rendbe Esztergom önkormányzata. Megszüntették a kegyeletsértő állapotot, ami több évtizeden keresztül fennállt.

 

A temető rendbetétele mellett elhelyezték Vlagyimir Szurovcev szobrát. Az orosz művésznek ez már a harmadik alkotása a térségben, ő készítette a tokodi első világháborús emlékművet és a Sötétkapunál álló Mindszenty József bíboros, hercegprímást ábrázoló szobrot is.

 

Mindezek mellett januárban a temető ünnepélyes átadásakor megtörténik a magyar hősi halottak, áldozatok emlékműjének alapkőletétele is.

 

A temető rekonstrukcióját végző Honvéd Kulturális Egyesület célja a magyar katonai hagyományok őrzése és az ezzel kapcsolatos objektumok rendbe hozása, ápolása. Esztergomban már többször dolgozott a szervezet, 2008-ban a hadifogolytábor 7. számú temetőjét rekonstruálták a Strázsa-hegy tövében.

 

Mivel a Szent Anna temető felszámolása nem történt meg, így behatárolja, hogy mit lehet a területen megvalósítani. A legelső tervek között ez a három emlékmű elhelyezése és rendbetétele szerepel.

 

Idén a magyar kormány meghirdetett egy programot, amely szerint 2018-ig minden első világháborús magyar hadi sírt rendbe kell tenni az ország területén. Ennek megfelelően kiírtak egy pályázatot, amelyen Esztergom városa is indult.

 

A Szent Anna temető már korábban is funkcionált haditemetőként, viszont ez leginkább a szegényebb társadalmi réteg temetkezési helye volt. Az első világháború során már temettek oda katonákat is, később pedig, amikor létrejött a Szentgyörgymezői temető, akkor már ott történtek ezek a szertartások. A második világháború során több német, illetve magyar holttest került ide. 1945 nyarán már eléggé elhanyagolt állapotban volt ez a terület, néhány fénykép bizonyítja, hogy derékig érő gaz borította. Később, 1946-ban itt temették el a környéken elesett szovjet katonákat is.