2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Meghallgatták a lakók véleményét – tömbösített piac lesz Esztergomban

Hídlap.hu — 2016.12.23. 13:15

Az esztergomiak is beleszólhattak abba, hogy hol legyen a piac végleges helye. A lakosság véleményét közmeghallgatáson kérte ki az önkormányzat. Az álláspontok meghallgatása után a testület egyöntetűen a Simor János és a Petőfi utca között lévő üres terület és a tömbösített megoldás mellett döntött.

 

 

A közmeghallgatáson a lakosság véleményének meghallgatása után a résztvevők szimpátia szavazáson voksolhattak az általuk támogatott helyszínre. A szavazatokat még ott a művelődési házban összesítették. A 85 voksoló közül 75-en döntöttek a tömbösített megoldás mellett. A vélemények meghallgatása és a szavazás eredménye után a képviselők szavaztak és 12 igennel egyhangúan elfogadták a lakosság akaratát.

 

 

Az úgynevezett tömbösített piac a város központjában, a Simor János utca - Petőfi utca között lévő üres telken, illetve további telkek megvásárlásával épülne meg. A funkcionális formális kialakítás (tömbös) kisvárosias karakterű, ugyanakkor Esztergomban nem megszokott ez a téralakítás, annak ellenére, hogy ez klasszikusnak mondható. A többletfunkciót nem tartalmazó piac azonban jól kapcsolódik a sétálóutcává átalakítandó Simor János utcához és a nagybani piac (szerda, péntek) területéhez, amely továbbra is a Simor utcában kapna helyet. A tömbbelső lehetőséget ad a piac további bővítésére is, a terület zárható, nyitva tartáson kívül nem befolyásolja a majdani sétálóutca életét. A terület lehetőséget ad a kereskedők zárt parkolására, az áruk zárt területen történő mozgatására. Az ingatlanok magántulajdonban vannak, így azok megvásárlása növeli a költségeket, továbbá a terület műemlékileg és régészetileg is érintett.

 

 

A tömbösített piac Esztergom város tervtanácsa és a szakma által is egyöntetűen támogatott koncepció a városi piac végleges elhelyezésére.

 

A fejlesztés bekerülési költsége 759 millió forint.