2020. szeptember 28., hétfő, Vencel napja van.
Email:  Jelszó: 

Nagyvilág

Esztergomban is elindult a gyermekmeditáció - interjú

Hídlap.hu — 2017.01.03. 09:28

Szeptembertől rendszeres foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek Esztergomban. Az oktatók szerint a meditáció megtanulásával és folyamatos gyakorlásával a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerni és megérteni önmagukat, a világot és embertársaikat. Az elmúlt négy hónap tapasztalatairól Matolcsi Zoltánnal, a foglalkozások vezetőjével beszélgettünk. 

 

 

Mi az a gyermekmeditáció, mit takar pontosan?

 

A meditáció célja a gondolatok lecsendesítése, a gondolatmentes állapot elérése, a belső béke, lelki nyugalom megtapasztalása és fenntartása. 

Kiemelt fontosságú, hogy rendszeresen nyugalmat, belső békét és csendet találjunk rohanó mindennapjaink sűrű óráiban. Gyermekeink jelene és jövője meghatározó mind a magunk, mind a társadalmunk mind pedig az utókor szempontjából. Rendkívül fontos, hogy testileg-lelkileg-szellemileg egészséges, vidám, harmónikus és boldog gyermekeket neveljünk. A meditációt (mint az elme lecsendesítésének eszközét) már ősidők óta használják a különböző népek, kultúrák és társadalmak a világ minden táján. Hatékonyságát, a benne rejlő lehetőségeket Nobel-díjas kutatási eredmények igazolják.

A meditáció megtanulásával és rendszeres gyakorlásával lehetőségünk nyílik megismerni és megérteni önmagunkat, világunkat, embertársainkat, sőt még ennél is többet...

 

Miért hasznos?

 

A rendszeres gyakorlás, belső békét, egyensúlyt és harmóniát hoz életükbe. Hétköznapi életük során a felmerülő konfliktusokat békés gondolatisággal, türelemmel, higgadtan tudják kezelni. Kreativitásuk, tudatosodásuk fejlődik és nem utolsó sorban vidám, pozitív ön-és világkép alakul ki bennük. A rendszeres gyakorlással megtanulják a stresszkezelés egyszerű és hatékony módját, testileg, lelkileg és szellemileg egészségesebb, teljesebb életet élhetnek.

 

Hogyan épül fel egy ilyen foglalkozás?

 

A rendszeres foglalkozások könnyed testmozgásból, játékos agyfélteke összekapcsoló gyakorlatokból, légző gyakorlatokból, beszélgetésekből, relaxációból, meditációból és persze sok játékból állnak.

 

 

Milyen eredményei lehetnek?

 

  • Pozitív gondolkodás, pozitív énkép, vidám életszemlélet
  • Feszültségek feloldása
  • Belső béke, nyugalom, kiegyensúlyozottság
  • Egészséges test
  • Önbizalom megerősödése
  • Kreativitás- és memóriafejlesztés
  • Nyugodt alvás
  • Tanulást hátráltató blokkok feloldása
  • Figyelmi és kognitív (megismerő) funkciók javulása
  • Impulzivitás csökkenése (javul az érzelmek és indulatok szabályozásának képessége)

 

 

Kiknek ajánlaná a foglalkozásokat?

 

Mindenkinek. A Dalai láma szerint: “Ha minden 8 éves gyermeket a világon megtanítanának meditálni, egy generáción belül megszűnne az erőszak a világban.”

 

Hol vannak helyileg a foglalkozások?

 

Jelenleg rendszeres foglakozások Nyergesújfalun és Esztergomban vannak. Tanfolyamok is szoktak lenni Piliscsabán és már több település, iskola megkeresett, hogy szeretnének ott is tanfolyamokat és rendszeres foglakozásokat egyaránt.

Bővebb információ: http://www.gyermekmeditacio.com/

 

 

Már négy hónapja indultak el a térségben a foglalkozások. Milyenek a visszajelzések a szülők részéről?

 

Fontosnak tartom, hogy nagyon komoly, megismételhető (Nobel- díjjal jutalmazott) kutatási eredmények bizonyítják a hatékonyságát, eredményeit. Ezt látják a szülők is, nagyon jók a visszajelzések. A gyermekek szívesen járnak, ezt látva pedig nagyon örülnek, hogy csemetéjük egészségesebb, vidámabb, nyugodtabb és türelmesebb lesz a rendszeres gyakorlás hatására. Ennek kapcsán fontos, hogy a foglalkozásokon tanultakat, gyakoroltakat otthon is rendszeresen gyakorolják.