2019. november 15., péntek, Albert, Lipót napja van.
Email:  Jelszó: 

Nagyvilág

Önkénteskedj Erdélyben!

Hídlap.hu — 2017.01.06. 13:21

18 és 30 év közötti, olyan fiatalok jelentkezését várják, akik szeretnének több hónapon keresztül külföldön tartózkodni és önkéntes munkát vállalni. Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához az Erasmus+ programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és némi zsebpénzre is. A munkára az ország egész területéről várják az érdeklődőket. 

 

Száz Jolán, a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület referense a Hídlapnak elmondta, hogy az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek. Önkéntesként egy társadalmilag hasznos, nonprofit szervezetnél dolgozhatnak a fiatalok. Ennek időtartama minimum 2 hónap, maximum 12 hónap lehet. Több terület közül lehet választani: ilyenek például az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális terület, a kultúra, művészetek, környezetvédelem és a sport.

 

A vidékfejlesztési referens kifejtette: az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához az Erasmus+ programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és némi zsebpénzre.

 

Hozzátette: az EVS-ben küldő, fogadó, és koordináló szervezetek vesznek részt. A pályázatot csak egy szervezetnek kell benyújtania a projekt teljes költségvetésével. Az EVS-ben csak akkreditált szervezetek vehetnek részt. Egyesületünk rendelkezik ezzel az akkreditációval mind küldő és fogadó szervezet is, sőt koordináló szervezetként is tudunk működni. 

 

A jelenlegi lehetőség Sepsiszentgyörgyre szól. A program 8 hónapos, februártól októberig. A résztvevő fiatalok (magyar, örmény, olasz, török és észt) a HITI Önkéntes Központ munkáját fogják segíteni. Ennek a programnak a fő célja a kulturális különbségek megismerése és kezelése, roma fiatalokkal és ifjúsági dolgozókkal való együttműködés, programszervezés. 

 

Fő tevékenységei a projektnek:

· az örkői roma közösségben élő fiatalok bevonása a projektbe és különböző programokba

· a roma közösség fejlődésének támogatása

· diszkrimináció ellen harc

· együttműködni egyéb civil szervezetekkel

· bemutatni a roma fiataloknak az ERASMUS+ és ezen belül az EVS programot.

 

Jelen esetben, mint küldő szervezet várják azon fiatalok jelentkezését, akik szívesen töltenének néhány hónapot külföldön nyelvtanulás és tapasztalatszerzés céljából. Fontos, hogy a jelentkező már rendelkezzen egy alap angol nyelvtudással és nyitott legyen a fent említett tevékenységekben való együttműködésben. 

 

Jelentkezési határidő: január 11. Jelentkezni  és érdeklődni lehet a borzsony.duna@gmail.com email címen.