2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Aki nyáron hattyút etet, etessen télen is!

Hídlap.hu — 2017.01.12. 09:28

A felelőtlen nyári etetések miatt pusztulnak el sorra a hattyúk a Dunán. Az elmúlt napokban több madarat vittek be a dömösi vadmadármentő központba, többek között Esztergomból és Tátról is. A legtöbben a jég fogságába estek.

 

Évek óta foglalkozik vadmadár mentéssel a Dömösi Madárpark és Vadmadár-mentőközpont. Márton András és családja egy kertes házban lakik, ahol sokszor még a csilláron is szárnyasok ülnek. Azt mondják, a legtöbbször az emberek felelőtlensége miatt kerülnek veszélybe az állatok. Most az utóbbi pár napban hattyúmentésben bővelkedtek. Nagyon gyorsan fagynak az élővizek, így a madarak könnyen csapdába esnek.

 

 

A hattyúknak már el kellett volna repülniük melegebb tájakra. Akik most itt a Dunán vannak, többek között azért nem mennek el, mert várják az emberektől az eleséget. Sokan nyáron, amikor jó idő van, kimennek a vízpartra etetni az állatokat. Ez viszont abból a szempontból veszélyes, hogy így a madarak - elsősorban a hattyúk - megszokják, hogy az adott helyen mindig kapnak enni. Normális esetben a hideg előtt elrepülnek melegebb vidékre, így viszont, a biztos élelem reményében itt maradnak. Télen az emberek többsége nem jár vízpartra, főleg nem hattyút etetni. Ilyenkor ezek a madarak éheznek, legyengülnek és elpusztulnak. Többen gyengeségük miatt most a jég fogságába esnek.

 

 

A madármentők arra kérik a lakosságot, hogy, aki nyáron etette a hattyúkat, az etesse most is. Emellett fontos, hogy, aki a Duna parton jár, fokozottan figyelje a madarakat és, ha bajba jutott állatot lát, azonnal kérjen segítséget. Az állatvédők arra is felhívják a figyelmet, hogy senki ne kezdjen egyedül jégről madarat menteni, hiszen a folyók, tavak jegére veszélyes lehet rámenni.  

 

A dömösi madármentőket itt éri el legkönnyebben:

https://www.facebook.com/Domosi.Madarpark/?fref=ts